Úvodní stránka > Aktuality

Reakce MZe na článek iDNES.cz „Ministerstvo hodlá omezit prodej mléka"

16.3.2017

Redakce iDNES.cz uveřejnila dne 15. 3. 2017 článek s názvem „Ministerstvo hodlá omezit prodej mléka. Dělá z nás vazaly, vadí farmářům“. Vydala ho, aniž by počkala na vyjádření Ministerstva zemědělství. Pokud by iDNES.cz vyčkal na vyjádření MZe, nevznikla by mezi zemědělci zbytečná panika. V článku je totiž uvedeno několik nepravdivých informací.

Je pravdou, že v prezentaci MZe na sněmu Asociace soukromého zemědělství obsahovala jedna stránka špatné informace. Zaměstnanec MZe ji doplnil těsně před začátkem akce. Ministr se s ní proto nestačil seznámit a na místě upozornil, že danou informaci dovysvětlí později.

Není pravdou, že by Ministerstvo zemědělství plánovalo snížit na polovinu objem mléka, který smí zemědělci dodávat přímo na maloobchodní trh. Autor článku tvrdí, že "Objem kravského mléka chce stát snížit z 1 000 na 500 litrů, kozího mléka z 200 na 100 litrů a ovčího mléka ze 100 na 50 litrů týdně." Množství 500, 100 a 50 litrů pro tyto druhy mléka platí již od roku 2009 a jde o objemy denní, nikoliv týdenní. MZe naopak chce vyjít vstříc malým farmářům a limit pro všechny druhy mléka při zpracování na farmách sjednotit na průměrných 500 litrů denně, nejvýše však 1000 litrů za 48 hodin. Zjednodušeně řečeno, u kravského mléka zůstává limit na současné úrovni, u kozího a ovčího mléka dokonce několikanásobně roste. Není tedy pravda, že by MZe chtělo snižovat objem zpracovaného mléka, je to naopak.

Připravovaná vyhláška, o které se v článku píše, ani žádným způsobem nemění systém přímého prodeje syrového mléka ze dvora, jak by se čtenář mohl domnívat. Tento typ prodeje se řídí veterinárním zákonem a není pro něj stanoven žádný konkrétní limit. Zemědělci mohou v tomto režimu prodat konečnému spotřebiteli mléko v malém množství, které zákon definuje jako obvyklou denní spotřebou tohoto mléka v domácnosti. Pokud by si k farmáři přišlo v jeden den tisíc lidí pro syrové mléko k vlastní spotřebě, může zemědělec takto prodat klidně i celou svoji produkci. Objem prodaného syrového mléka konečným spotřebitelům ze dvora tedy MZe omezit neplánuje.

Je nutné rovněž dodat, že jde o pracovní verzi vyhlášky, na které mj. spolupracoval Svaz faremních zpracovatelů. Vyhláška bude se všemi zemědělci před schválením projednávána a projde rovněž standardním vnitřním i vnějším připomínkovým řízením.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/reakce-na-nepresnosti-v-mediich/reakce-na-clanek-idnes-cz-ministerstvo.html

 

Další informace k tématu jsou zde: 

http://ekonomika.idnes.cz/omezeni-objemu-mleka-z-farmy-dg1-/ekonomika.aspx?c=A170314_134428_ekonomika_fih

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN