Úvodní stránka > Aktuality

Schodek agrárního obchodu bude letos až 29 miliard korun

12.12.2017

Praha 12. prosince (ČTK) - Zemědělský svaz ČR na základě říjnových údajů zhoršil výhled letošního schodku agrárního zahraničního obchodu. Dříve odhadoval schodek 25 miliard, nyní podle něho bude záporné saldo činit 27 až 29 miliard korun. Svaz to dnes sdělil ČTK v tiskové zprávě. Od ledna do konce října se do Česka dovezlo agrární zboží za 189,6 miliardy korun a vyvezlo za 165,3 miliardy. Agrární schodek tak činil 24,3 miliardy korun, jde o meziroční zhoršení bilance o 4,5 miliardy korun.

"Z toho vyplývá, že se situace nezlepšuje. Máme stále stejný problém - agrární dovozy se zvyšují rychleji a agrární vývozy to nestačí vykompenzovat. Zatímco v roce 1993 nám stačil dovoz za 31 miliard korun, v roce 2000 to bylo za 65 miliard. V roce 2004 to bylo za 94 miliard korun a loni agrární dovoz představoval neuvěřitelnou částku ve výši 225 miliard korun. Obdobnou a rekordní výši okolo 227 miliard korun lze očekávat i za letošní rok," uvedl svaz.

Češi stále vyváží hlavně suroviny a tabákové výrobky, naopak dováží výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jako je například zpracované maso z Německa a Polska.

Mezi své priority si změnu struktury obchodu zařadil také kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek, snažil se o ni i odcházející ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ten také letos na jaře uvedl, že by chtěl, aby saldo agrárního zahraničního obchodu kleslo do roku 2020 na nulu. Resort například zavedl agrární diplomaty například v Číně, v Saúdské Arábii, Srbsku nebo v Rusku.

Schodek agrárního zahraničního obchodu ČR se loni prohloubil o 3,3 miliardy korun na 22,6 miliardy. Do Česka se přivezlo zboží za 224,6 miliardy korun, vyvezlo se za 202 miliard korun.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN