Úvodní stránka > Aktuality

Šéf agrární komory chce povinné členství v komoře

14.6.2017

Praha 13. června (ČTK) - Jedním z cílů, které si pro své tříleté funkční období vytyčil prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, je povinné členství zemědělců v komoře. Dnes to uvedl na konferenci v Praze, kterou pořádal Zemědělský svaz ČR. Z komory v minulosti odešel například Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů (ČMSZP) i další členové.

"Povinné členství v komoře by posílilo zemědělce ve vztahu k exekutivě, to je jednoznačné," řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Podle něj by podobný návrh současným zemědělským výborem prošel, jak by obstál na sněmovním plénu, ale odhadovat nechtěl.

První místopředseda ČMSZP Miroslav Buchta ale k povinnému členství řekl, že více než polovina členů svazu by s tím nesouhlasila. "Co začíná slovem povinné, tak to vyvolává určitou averzi," řekl. "Jestli to je úkol na tři roky, pane prezidente, tak vám nezávidím," řekl Jandejskovi.

Svaz komoru opustil loni v únoru, členům svazu vadil zákon zavádějící povinné předkupní právo na půdu pro nájemce či pachtýře, kteří na ní hospodaří. Ten komora prosazuje.

Podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra by návrh na povinné členství vzbudil spoustu emocí. Zemědělci by podle něj mohli mít pocit, že komora potřebuje víc peněz z příspěvků, ale reálně je zastupovat nebude. "Já si naposledy pamatuji na povinného Pionýra," dodal.

Povinné členství chtěl navrhnout i bývalý prezident komory Jan Veleba v roce 2013. Chtěl, aby se povinné členství týkalo zemědělců, potravinářů, rybářů a podnikatelů v lesnictví.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN