Úvodní stránka > Aktuality

Senátoři schválili zelenou naftu i pro živočišnou výrobu

2.12.2016

Tisková zpráva – Čeští zemědělci v živočišné výrobě budou moci žádat o vratku spotřební daně z pohonných hmot zpětně za celý rok 2016. Novelu zákona o spotřební dani, která se týká tzv. zelené nafty, 1.12. schválili senátoři.

„Naší snahou je co nejvíce podpořit chovatele skotu, prasat nebo drůbeže, protože tyto oblasti čelí krizi. Zelenou naftu jsme ale rozšířili do živočišné výroby především proto, že je klíčovou pro půdu. Vyšší produkce živočišných hnojiv získaných z krav a dalších hospodářských zvířat totiž pomáhá zlepšit stav půdy, její úrodnost a pomáhá i proti erozi,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.  

Zemědělci v živočišné výrobě budou mít nárok na vratku za spotřební daň za pohonné hmoty zpětně za celý rok 2016, pracovníci v lesích a rybáři pak od 1. července 2017. Práce lesních hospodářů i rybníkářů má pozitivní dopady na životní prostředí, pomáhá například zvyšovat retenci vody v krajině. Vratka části zaplacené spotřební daně sníží náklady na naftu spotřebovávanou při hospodaření v lesích a umožní navýšit investice do pěstebních a těžebních technologií, šetrnějších vůči lesním ekosystémům, chovatelé ryb budou moci zintenzívnit péči o spravovaná vodní díla.

Podle předběžných odhadů se pro zemědělce v živočišné výrobě předpokládá roční daňová úleva až 900 mil. Kč v roce 2016, až 1 mld. Kč v roce 2017 a až 1,4 mld. Kč v roce 2018. Pro lesní hospodáře a dodavatele lesnických služeb se počítá s částkou přibližně 260 mil. Kč a pro rybníkáře nanejvýš 20 mil. Kč ročně.

Vratku ze zelené nafty již v současnosti dostávají zemědělci podnikající v rostlinné výrobě a zemědělští podnikatelé provozující lesní školkařskou činnost na zemědělském i lesním půdním fondu.  Systém daňových úlev pro zemědělce existuje také v dalších zemích EU (např. Německo, Polsko), rozšíření vratky daně za pohonné hmoty i na živočišnou výrobu tak pomůže srovnat konkurenční podmínky našich zemědělců se zahraničními.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_senatori-schvalili-zelenou-naftu-i-pro.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN