Úvodní stránka > Aktuality

Situaci na mléčném trhu nyní země EU hodnotí opatrně optimisticky

24.1.2017

Brusel 23. ledna (zpravodaj ČTK) - S opatrným optimismem hodnotí členské země Evropské unie stávající situaci na mléčném trhu, řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu v Bruselu náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ke stabilizaci trhu po konci takzvaných mléčných kvót v roce 2015 musely pomoci mimořádná opatření Evropské komise, které pro chovatele v ČR znamenaly celkem podporu ve výši více než miliardy korun.

"Z našeho pohledu je to tedy bezpochyby významná záležitost," podotkl Šír. Pokud nenastane nějaká nepředvídatelná situace, není podle něj třeba připravovat další zásahy. Opatření na podporu trhu, která se kromě mléka týkala také sektorů produkce vepřového masa a ovoce, podle něj zafungovala velmi dobře. Před bruselským palácem Europa, kde ministři zemědělství jednali, protestovalo několik desítek zemědělců.

"Dnes panoval mírný optimismus, ale zároveň ostražitost, opatrnost, abychom to nezakřikli. Ceny v EU postupně rostou," upozornil Šír s tím, že podobný vývoj je pozorovatelný také v ČR, ačkoliv Česko je "na chvostu" cenového vývoje.

Eurokomisař odpovědný za zemědělství Phil Hogan na tiskové konferenci podotkl, že diskuse o situaci na zemědělských trzích jsou trvalým bodem ministerských schůzek v letech 2015 a 2016. "Informoval jsem radu o aktuálním vývoji napříč sektory od mléka přes maso až k ovoci a zelenině. Vzhledem k tomu, že jsme jen osm měsíců před koncem kvót na cukr, jsem ujistil, že komise je ohledně dění na trhu ostražitá tak, aby zajistila hladkých přechod do prostředí bez kvót," řekl.

Na jaře roku 2015 skončily kvóty na mléko, které platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné. Spolu s ruským embargem na dovoz mléčných výrobků z evropských zemí a poklesem poptávky také z jiných částí světa to ale v části členských zemí vedlo k výraznému poklesu cen.

Komise reagovala sérií opatření na podporu zemědělců. V prvním balíčku, který se týkal také produkce mléka, bylo v září 2015 pro ČR určeno přes 11 milionů eur, tedy asi 300 milionů Kč. Praha si vyjednala možnost dorovnat stoprocentně tuto výši také z národního rozpočtu, celkem tedy bylo loni do konce dubna vyplaceno zemědělcům přes 600 milionů korun. Nový balíček z loňského léta, o jehož prosazení Praha velmi stála, celkově znamená pro české zemědělce asi 560 milionů Kč, kdy opět polovinu - přibližně 275 milionů Kč - tvoří evropské peníze. Tento balíček má dvě části, asi 150 milionů Kč je určeno na program snižování produkce. "My tohle příliš nepodporovali, chceme udržet stavy dojnic," vysvětlil dnes Šír. Větší podporu ze strany ministerstva má druhá část pomoci, tedy podpora stabilizace produkce a či proškolení chovatelů, jak zvládat tržní rizika.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN