Úvodní stránka > Aktuality

Sněmovna schválila letošní rozpočet SZIF, bude mít 38 miliard

12.1.2017

Praha 12. ledna (ČTK) - Sněmovna schválila rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na letošní rok. Fond bude hospodařit s rozpočtem zhruba 38 miliard korun, z toho téměř 31 miliard korun obdrží z EU. Na správní výdaje bude letos SZIF potřebovat 1,81 miliardy korun, zaměstnávat bude 1300 lidí a na jejich platy má vyčleněno 550 milionů korun.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací, z jeho rozpočtu se ale například podporuje i značka kvality potravin, či dotovaný projekt Mléko do škol. Na marketingovou činnost by měl dát 250 milionů korun, z toho na značku Klasa 170 milionů Kč, na podporu značky Regionální potravina 50 milionů a na podporu biopotravin 30 milionů korun.

V návrhu rozpočtu ale stojí, že fond má na marketingové výdaje k dispozici jen 170 milionů korun. Chybějící peníze chce převést z nevyčerpaných peněz z loňského roku.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům řekl, že uvažuje o vzniku marketingového fondu, který by měl na starosti osvětu pro vyšší prodeje českých produktů. O vzniku fondu, který by podle něj měl fungovat třeba jako Vinařský fond, se nyní jedná s dotčenou odbornou veřejností.

Na podporu spotřeby školního mléka je vyčleněno 60 milionů korun, dalších 75 milionů korun má směřovat na zlepšení výroby včelařských produktů. Na podporu spotřeby ovoce a zeleniny ve školách má směřovat přes 200 milionů. Na kompenzace pěstitelům za to, že nemůžou kvůli embargu vyvážet ovoce a zeleninu do Ruska, je vyčleněno 15 milionů korun.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN