Úvodní stránka > Aktuality

Sněmovní zemědělský, kontrolní a volební výbor povede hnutí ANO

29.11.2017

Praha 29. listopadu (ČTK) - Předsedou sněmovního zemědělského výboru bude i v tomto volebním období první místopředseda hnutí ANO a předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Také v čele sněmovního kontrolního a volebního výboru stanou reprezentanti ANO Roman Kubíček a Stanislav Berkovec. Evropský výbor povede dál místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Do funkcí je dnes zvolili členové výborů. Kontrolní výbor poprvé od jeho vzniku v roce 2006 povede někdo jiný než představitel KSČM.

Faltýnek obdržel 16 hlasů od 17 přítomných poslanců. Kubíček, který byl v předchozím období členem kontrolního výboru, získal 13 z 15 hlasů. Berkovec a Benešík dostali 15 ze 17 hlasů. Berkovec působil ve volebním výboru i v minulém volebním období.

Faltýnek po volbě uvedl, že nechce řešit problémy politicky. Chce řídit výbor ve prospěch zemědělců, nerozlišovat malé a velké, zastavit propad zemědělské produkce a podpořit ji. Chtěl by například podpořit tuzemský chov prasat a nedovážet vepřové.

Také Kubíček v kontrolním výboru po svém zvolení uvedl, že výbor vždy pracoval na nepolitickém principu. "Slibuji, že budu měřit každému stejným metrem," řekl. Činnost kontrolního výboru Sněmovny není podle něj totožná s činností kontrolních výborů obcí. Kubíček nevidí problém v tom, že je reprezentantem vítězného hnutí. "Protože my jsme v uplynulém období opravdu pracovali na základě dohody všech politických stran. Zde se nepolitikařilo," dodal.

Benešík doufá, že členové evropského výboru budou spolupracovat intenzivně, dobře a korektně. Výbor přijímá k většině dokumentů Evropské unie stanoviska za celou Sněmovnu. V gesci volebního výboru jsou zejména veřejnoprávní média.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN