Úvodní stránka > Aktuality

Stav nebezpečí na Zlínsku končí, Čunek žádá o pomoc veterináře

29.8.2017

Zlín 29. srpna (ČTK) - Na Zlínsku dnes o půlnoci skončí 30 dní trvající stav nebezpečí, který v souvislosti s nákazou divočáků africkým morem prasat vyhlásil na konci července zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hejtman dnes vyzval ředitele Státní veterinární správy (SVS), aby udržel v platnosti opatření přijatá v souvislosti s mimořádným stavem. Jde především o zákaz vstupu do lesů a polí v oblasti nákazy a zachování pachových a elektrických ohradníků kolem ní. Čunek to dnes řekl novinářům.

"Ty kompetence veterinární správa ze zákona má. Jsme přesvědčeni, že mohou toto opatření vydat. Předpokládám, že jej ředitel Státní veterinární správy vydá dnes odpoledne," uvedl hejtman.

Petr Majer z tiskového oddělení SV uvedl, že krajská veterinární správa dnes pro Zlínský kraj vydá rozhodnutí o mimořádných veterinárních opatřeních, které zajistí pokračování opatření vydaných Zlínským krajem v souvislosti se stavem nebezpečí. "Kontinuálně tak bude platit zákaz vstupu veřejnosti do lesů v rizikové oblasti a dojde k zachování elektrických ohradníků a obměně pachových ohradníků," řekl ČTK Majer.

O prodloužení stavu nebezpečí, který může hejtman ze zákona vyhlásit pouze na 30 dní, požádal Čunek prostřednictvím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) minulý týden vládu. Vláda, která to má v kompetenci, však ve věci nerozhodla. Proto mimořádná opatření vydaná hejtmanem pozbudou dnes o půlnoci platnost. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve stanovisku pro vládu uvedl, že k prodloužení stavu nebezpečí na Zlínsku nevidí důvod.

Podle Čunka by měli veterináři za týden až dva povolit posečení 115,5 hektaru plodin v ohnisku nákazy, takzvané červené zóně. Zemědělci je nesměli sklidit, aby měla divoká prasata dostatek potravy a nepřecházela jinam. Posečení plodin považuje hejtman za nutné. "Prasata by měla tendenci proniknout zvnějšku za potravou do oblasti nákazy," uvedl Čunek.

Tento týden chce hejtmanství dokončit distribuci osmi klecí mysliveckým sdružením v ohnisku nákazy. Myslivci do nich budou prasata odchytávat. Odstřel černé zvěře je v červené zóně dál zakázaný. Divočáků je v této oblasti podle hejtmana kolem 150. "Pokud se do měsíce nepodaří zlikvidovat prasata v červené zóně, uvažujeme od října o nasazení zkušených lovců, kteří by je mohli začít střílet. Byli bychom rádi, aby do poloviny října v kontaminované zóně nezůstalo ani jedno prase," řekl Čunek.

Hejtman potvrdil, že dnes podepsal rozhodnutí o nákupu 32 chladicích boxů. Myslivci z části Zlínska, kde se africký mor prasat zatím neobjevil, v nich budou uchovávat zabitá divoká prasata. Pakliže u zvířat veterináři neobjeví žádnou chorobu, budou moci myslivci maso z divočáků spotřebovat, případně je prodat, což jim minulý týden umožnilo vydané nařízení SVS.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN