Úvodní stránka > Aktuality

Svaz vítá rozhodnutí vlády o zastropování

13.9.2017

Česká republika odmítla povinné zastropování přímých plateb v jednáních o budoucí podobě společné zemědělské politiky po roce 2020, vláda materiály schválila. Zastropování přímých plateb je považováno jako diskriminace velkých podniků. Zemědělský svaz ČR rozhodnutí vlády, jelikož prosazuje stejnou myšlenku. Stejně tak povinné zastropování odmítalo ministerstvo zemědělství.

 

Zemědělský svaz ČR oceňuje, že vláda nepodlehla populistickým názorům na zastropování pro velké podniky. Zastropování velkých podniků by kriticky ohrozilo živočišnou výrobu. Živočišná výroba se totiž provozuje převážně ve velkých podnicích a je finančně náročná. Dotace, o které by velké podniky díky povinných stropech přišly, pomáhají živočišné výrobě přežít. 

 

„Zastropování by znamenalo konec významné části zbytku živočišné výroby u nás,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, jež se v posledních dnech proti povinnému zastropování silně ohrazoval. Zastropování, by totiž dopadlo v České republice na 768 podniků (31 fyzických a 737 právnických osob) z celkového počtu přes 26,5 tis zemědělských podniků. Dotčené podniky zaměstnávají 42 % všech zaměstnanců v zemědělském sektoru. Vážně by bylo ohroženo 51 % chovaného skotu a 70 % z celkového počtu dojnic a také většinu chovaných prasat a drůbeže, protože právě živočišná výroba je doménou velkých podniků. „Členové Zemědělského svazu ČR jsou převážně velké podniky a tak vítáme, že Česká republika bude v jednáních o budoucí podobě společné zemědělské politiky vystupovat se stejným názorem na tuto problematiku jako svaz,“ uzavírá Pýcha.  

 

 

Evropská unie chce zavést povinné stropy, aby ušetřila finanční prostředky, o které přichází díky brexitu, takže finance odebrané našim zemědělců by se nepřeváděly do našeho Programu rozvoje venkova, jako tomu je nyní. Česká republika bude při jednání o nové SZP odmítat zastropování a podporovat stávající model, aby peníze získané krácením zůstaly v České republice. 

Přílohy
tz-svaz-vita-rozhodnuti-vlady.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN