Úvodní stránka > Aktuality

SVS vyhlásila další ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji

16.1.2017

Tisková zpráva (13.1.) - Státní veterinární správa (SVS) vyhlásila na základě výsledku laboratorního vyšetření u uhynulé drůbeže z malochovu nové ohnisko aviární influenzy (ptačí chřipky) v obci Chotčiny na Táborsku v Jihočeském kraji. Aktuální počet ohnisek této nákazy na území České republiky tak vzrostl na šest. Přítomnost viru H5 byla nezávisle na tom potvrzena také u volně žijící labutě nalezené v Olomouci.

Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha ve čtvrtek 12. 1. 2017 u několika uhynulých kusů drůbeže v obci Chotčiny v okrese Tábor potvrdilo přítomnost viru aviární influenzy H5. Chovatel na svém malém hospodářství chová slepice, husy, kachny a holuby v celkovém množství několika desítek kusů. Zbývající ptáci v postiženém chovu (cca 50 ks) budou dnes utraceni.

V současné době SVS vydává mimořádná veterinární opatření, která vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. Pásmo dozoru zasáhne také do několika katastrálních území sousedního Kraje Vysočina. V uzavřených pásmech budou platit stejná pravidla, která byla nastavena pro pásma ohnisek letos dosud potvrzených v České republice.

Mimořádná veterinární opatření budou zveřejněna na úředních deskách obou dotčených krajů a na úředních deskách místně příslušných krajských veterinárních správ. Nařízení, která v souvislosti s aktuální nákazou ptačí chřipky SVS dosud vydala, naleznete zde.

Potvrzení nákazy u volně žijící labutě není dle platné legislativy důvodem pro vyhlášení ohniska ptačí chřipky. Je však indikátorem přítomnosti nákazy mezi volně žijícími vodními ptáky v uvedeném regionu. SVS proto znovu apeluje na chovatele, aby dbali zvýšené opatrnosti a dodržovali základní preventivní opatření.

Mezi ně patří chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. V případě podezření na výskyt nákazy, jako je zvýšený úhyn drůbeže či náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je nutné kontaktovat místně příslušnou krajskou veterinární správu.

Autor:

Mgr. Petr Pejchal

oddělení vnější komunikace SVS

Zdroj: http://www.svscr.cz/svs-vyhlasila-dalsi-ohnisko-ptaci-chripky-tentokrat-v-jihoceskem-kraji/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN