Úvodní stránka > Aktuality

Tisková zpráva SVS: Divoká prasata z dovozu obsahovala nebezpečného parazita

9.2.2018

Při povinném vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha byla v uplynulém týdnu u tří kusů divokých prasat zjištěna masivní přítomnost nebezpečného parazita svalovce (trichinella). Jednalo se o kusy dovezené z Maďarska do zvěřinového závodu v Tachovské Huti v Karlovarském kraji. Nakažená těla byla zlikvidována v asanačním podniku. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná zákonnou povinnost vyšetřovat na trichinely všechna divoká prasata určená k lidské spotřebě.

Infikovaní divočáci byli součástí větší zásilky zvěřiny od maďarského dodavatele. Ta obsahoval mimo jiné těla 181 divokých prasat. Všechny kusy byly, jak ukládá legislativa, podrobeny parazitologickému vyšetření. U žádného z ostatních 178 vzorků nebyl výskyt trichinel zjištěn. Všechny tři kusy o celkové váze 190 kg byly neprodleně vyřazeny ze zpracování. Veterinární inspektorka vyřazené kusy znehodnotila, aby nemohlo dojít k jejich zneužití. Prasata byla následně odvezena k neškodné likvidaci do asanačního podniku.

Svalovec je parazit vyvolávající u lidí onemocnění zvané trichinelóza. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Z divokých zvířat jsou to především divoká prasata, drobní hlodavci, lišky, nutrie, tchoři, jezevci, vlci, medvědi, hyeny, lvi a leopardi, mořští savci aj. V našich podmínkách by nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy lidí mohlo být maso divočáka. Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě skončit smrtí. K posledním úmrtím na trichinelózu došlo u nás v  50.  letech 20. století.

Z těchto důvodů jsou v Česku povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná divoká prasata i na jatkách porážená prasata domácí a koně. V loňském roce bylo vyšetřeno více než 228.000 divokých prasat. K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V loňském roce se jednalo o jeden případ u divokého prasete odloveného v srpnu na Liberecku.

Vyšetření ulovených prasat divokých na přítomnost trichinel hradí při vyšetřování ve státních veterinárních ústavech stát. Stačí pouze vyplnit objednávku laboratorního vyšetření a odevzdat vzorek na některém z míst, která jsou uveřejněna na internetových stránkách SVS. Není tedy žádný důvod hazardovat se zdravím a vyšetřování masa ulovených divočáků podceňovat.

Autor:

Petr Majer

oddělení vnější komunikace SVS

Zdroj: https://www.svscr.cz/divoka-prasata-z-dovozu-obsahovala-nebezpecneho-parazita/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN