Úvodní stránka > Aktuality

Titul Zemědělce roku letos putuje znovu do tří farem

9.11.2017

Praha 8. listopadu (ČTK) - Titul Zemědělec roku v letošním 16. ročníku soutěže získala trojice vítězů, stejný počet jako loni. Nejlepší pěstitelskou společností se stala firma Noragros, mezi chovateli pak cenu získalo cenu družstvo Valašské ZOD a ve smíšené výrobě loňský vítěz - Zemědělská společnost Komorno. Výsledky soutěže, kterou pořádají vydavatelství ProfiPress a týdeník Zemědělec, dnes organizátoři vyhlásili v Praze. Hlavním kritériem pro vítězství jsou ekonomické ukazatele firem.

Rozdělení do hlavních kategorií podle druhu výroby bylo letos použito podruhé. Důvodem je snaha, aby například i chovatelé, které v posledních letech trápily celoevropsky nízké výkupní ceny mléka nebo vepřového masa, měli šance na umístění.

Nejvyšší index finančního zdraví v kategorii Malá farma do 100 hektarů získal samostatně hospodařící rolník Pavel Zecha.

V kategorie Ekologický zemědělec roku zvítězila již potřetí společnost AGRO Březová, vítězem kategorie Zemědělec roku v méně příznivých a horských oblastech je společnost Farma Teplá. Mladým farmářem roku a zároveň vítězem v Jihočeském kraji je Václav Nosek, vlastník společnosti Noragros stejně jako loni.

V podruhé vyhlašované kategorii Nejlepší farmářka roku zvítězila Miroslava Kvitová z Farmy R.V. V kategorii Společensky odpovědný zemědělec roku zvítězila Ekofarma Polná, která se o vítězství dělí s Meclovskou zemědělskou.

V nové kategorii Agroturistická farma, kterou mělo ve své režii ministerstvo zemědělství, se také na zlaté příčce umístily dva subjekty - Zámecký dvůr Černousy a Farma Moulisových.

Odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací hodnotili firmy na základě jejich loňských ekonomických výsledků. Spolupořadateli soutěže jsou ministerstvo zemědělství, Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků. V loňském ročníku se stal nejlepším pěstitelem Václav Schleiss, nejlepším chovatelem akciová společnost Zeras a cenu za smíšenou výrobu získala Zemědělská společnost Komorno.V konkurenční soutěži Farma roku, kterou vyhlašuje Asociace soukromého zemědělství, loni zvítězila Farma u lesa rodiny Šonkových u Sudoměřic u Bechyně.

Celkové výsledky soutěže Zemědělec roku:  
Pěstitel Noragros s.r.o.
Chovatel Valašské ZOD, družstvo
Smíšená výroba Zemědělská společnost Komorno, a.s.
Vítězové v krajích  
Středočeský Krejčí Vít
Jihočeský Noragros s.ro.
Plzeňský Zemědělská společnost Komorno, a.s.
Královéhradecký Stanislav Martinec
Pardubický Zemědělské družstvo Dolní Újezd
Vysočina ZERAS a.s.
Jihomoravský Zemědělské družstvo vlastníků NÝROV
Olomoucký Zemědělské družstvo Hnojice
Zlínský Valašské ZOD, družstvo
Liberecký Agrojilm, s.r.o.
Karlovarský Farma Teplá spol. s r.o.
Ústecký Zlatý klas a.s.
Moravskoslezský Pavel Müller
Společensky odpovědný zemědělec  
Ekofarma Polná vítěz kategorie
Meclovská zemědělská a. s. vítěz kategorie
ZDV Štichovice nominace
ZD Dolní újezd nominace
Farma Moulisových nominace
Zemědělec s potravinářskou výrobou  
  Válka Karel Ing.
Mladý farmář  
  Noragros s.r.o.
Farmářka roku  
  Miroslava Kvitová - FARMA R.V. spol. s r.o.
ZR horská LFA  
  Farma Teplá spol. s r.o.
Ekologický zemědělec  
  AGRO BŘEZOVÁ s.r.o.
Malá farma do 100 ha  
  Pavel Zecha
Agroturistická farma  
Zámecký dvůr Černousy vítěz kategorie
Farma Moulisových vítěz kategorie
Penzion Tuček nominace

 

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN