Úvodní stránka > Aktuality

Veterináři kvůli ptačí chřipce vybili přes 10.000 ptáků

11.1.2017

Praha 11. ledna (ČTK) - Před týdnem se v Česku znovu po téměř deseti letech objevila ptačí chřipka. V okolí pěti ohnisek, především na jižní Moravě, veterináři utratili přes 10.000 kusů drůbeže. Stalo se tak kvůli několika mrtvým ptákům, u kterých byl potvrzen virus chřipky typu H5N8. Nákaza je i v mnoha dalších evropských zemí.

Je možné, že se v Česku ještě objeví další ohniska ptačí nákazy, u níž nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. Vedle jižní Moravy potvrdili veterináři nákazu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha - východ. Bylo tam utraceno 1025 ptáků, z toho devět pštrosů, zbytek byly husy, slepice, kachny, papoušci a nejspíš i pávi.

Na jižní Moravě se ptačí chřipka objevila v Moravském Krumlově a ve dvou ohniscích v Ivančicích. Veterináři nařídili v ochranném pásmu utratit veškerou chovanou drůbež a ptactvo. S likvidací začali minulý pátek. Usmrceno bylo zhruba 10.000 zvířat včetně velkochovu kachen u Moravského Krumlova. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku pak veterináři likvidovali nákazu v chovu slepic a perliček.

Chovatelé mohou dostat od státu náhradu za vybité kusy, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže. Zatím kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN