Úvodní stránka > Aktuality

Veterináři se kvůli horku zaměří na kontrolu pohody zvířat

20.6.2017

Praha 20. června (ČTK) - Chovatelé zvířat mohou v následujících dnech očekávat zvýšené kontroly veterinářů zaměřené na pohodu zvířat. Kvůli horku se veterináři zaměří na napájení zvířat, chlazení a větrání provozů, informoval dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Například dojnice by měla denně vypít až 180 litrů vody. Letos hromadný úhyn zvířat nebyl zaznamenán, ale třeba předloni od června do srpna uhynulo přes 72.000 kusů drůbeže.

Ve stájích a halách, kde může teplota stoupat vysoko, by měla být podle veterinářů zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie pro případ výpadku proudu. "Chovatelé by měli teplotu průběžně kontrolovat a nespoléhat pouze na automatické řízení odvětrávání v chovatelských zařízeních. Je třeba také sledovat předpovědi počasí a uvědomit si, jaké problémy mohou náhlé změny teploty způsobit," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ve velkochovech prasat a v kravínech je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit sprchováním. Pastevně chovaná zvířata, v ČR především skot a ovce, musí mít podle veterinářů možnost pobývat ve stínu. Také u nich je nutné zajistit vhodný zdroj napájení. Dospělá prasata podle SVS vypijí okolo 25 litrů vody denně, ovce 20 litrů, krávy kolem 40 litrů, ale dojnice až mezi 100 a 180 litry.

Veterináři dále poukazují na zvýšená rizika při transportech zvířat, které by měly být načasované na ranní nebo večerní hodiny.

U domácích mazlíčků by především majitelé psů a koček, ale i například kanárků, neměli zapomínat na zatáhnutí záclon přes den, zvláště pokud mají okna na západ nebo na jih, uvedl mluvčí Komory veterinárních lékařů Josef Duben. Je rovněž nutný dostatečný zdroj vody.

První příznaky přehřátí jsou u psů zrychlené dýchání a nervozita. "Když už zvíře je apatické, tak je to na pováženou," dodal Duben. Majitelé by měli dát zvířatům napít a vlhčit jim tlapky mokrým ručníkem. Venčit zvířata by měli hlavně ráno, večer by majitelé neměli zapomínat na to, že i po západu slunce může být povrch země rozpálený.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN