Úvodní stránka > Aktuality

Další výskyt pesticidu a to ve zmrzlině z Polska

11.8.2021

Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, která obsahuje stopové množství karcinogenního pesticidu etylenoxidu. Jde o 250 000 samostatných nanuků, 15 000 balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. 11. srpna o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Je to několikátý případ výskytu tohoto pesticidu v potravinách v posledních týdnech. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zmrzlina-milka-karcinogen-pesticid-stazeni-z-prodeje-veterinarni-sprava_2108111632_onz

Veterináři v červenci nařídili stáhnout z trhu polský uzený bok bez kosti od Animex Foods. Dostali systémem rychlého varování informaci, že obsahuje pesticid etylenoxid. V Česku výrobek prodával řetězec Norma, na trh se ho dostalo 400 kilogramů, většina se prodala. Lidé, kteří jej doma mají, by ho neměli konzumovat, mohou ho vrátit v místě nákupu, uvedla Státní veterinární správa. Etylenoxid též obsahovaly mléčné jogurty (pro regulaci jejich zrání). Více zde:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/veterinari-varuji-pred-pesticidem-v-uzenem-bucku-40367535

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kunin-pohar-statni-veterinarni-sprava_2107201046_pj

 

Etylenoxid je  látka s mutagenními a karcinogenními účinky. V EU není povolen. Zdroj:

https://www.svscr.cz/svs-naridila-stahnout-z-trhu-uzeny-bok-od-polskeho-vyrobce-kvuli-obsahu-pesticidu/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN