Úvodní stránka > Aktuality

Vláda nepodpořila zavedení předkupního práva na zemědělskou půdu

30.3.2017

Praha 29. března (ČTK) - Vláda dnes podle očekávání nepodpořila návrh skupiny poslanců opoziční KSČM na zavedení předkupního práva na zemědělskou půdu. Vyplývá to z výsledků jednání publikovaných na webu. Podle názoru vládních legislativců by omezení bylo neopodstatněné. Podle poslance KSČM Josefa Šenfelda jsou argumenty vládních legislativců nedůvěryhodné.

"Je evidentní, že odpor je založen především na tom, že předkladatelem je KSČM. Vláda by se měla především poptat zemědělské veřejnosti. A dozvěděla by se, že ta podobnou úpravu považuje za potřebnou a volá po ní," uvedl Šenfeld v tiskové zprávě.

Komunisté v návrhu argumentují nutností dostatečné ochrany zemědělské půdy i veřejným zájmem. Předkupní právo by podle vládní legislativy ale nezaručilo, že noví vlastníci budou pozemky dál zemědělsky obhospodařovat.

"Zemědělské pozemky by například mohly být pronajímány nebo propachtovány prakticky komukoliv, aniž by bylo zaručeno jejich další zemědělské užívání," stojí v podkladu pro ministry. Vládní legislativci navíc upozornili na to, že norma je kvůli podmínce desetiletého trvalého pobytu jednotlivce nebo existence sídla firmy v Česku v rozporu s právem Evropské unie.

Předkupní právo by měl mít podle předlohy stát zastoupený Státním pozemkovým úřadem nebo zemědělci, kteří jsou na dané půdě v nájmu nebo pachtu. Poslanci KSČM poukazují například na to, že za současného právního stavu má nový nabyvatel možnost požádat o vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu a stavět třeba průmyslové zóny nebo obchodní centra.

Vlastník pozemku by směl podle předlohy převést půdu někomu jinému až potom, co stát nebo oprávněný uživatel nabídku z předkupního práva do dvou měsíců nevyužije. Předkupní právo by se nevztahovalo na bezúplatné převody na osoby blízké, na zahrady nebo například na pozemky v zastavěném území obce. Nemělo by se vztahovat ani na pozemky do 1000 metrů čtverečních.

Norma by také zakázala nabývat tuzemskou zemědělskou půdu osobám a firmám z těch zemí mimo EU, v nichž na oplátku čeští občané a české firmy nemohou zemědělskou půdu nakupovat. Výjimka by platila pouze pro dědění.

O návrhu KSČM rozhodnou zákonodárci. Je ovšem otázkou, zda se k tomu ve zbytku volebního období Sněmovny dostanou.

Rovněž Agrární komora již delší dobu chce, aby zemědělci měli předkupní právo na pozemky, na kterých hospodaří. Má podle ní jít o jeden z nástrojů, který by zemědělce motivoval k větší péči o půdu a také o nástroj v boji proti suchu. Také Zemědělský svaz ČR chce pro zemědělce prosadit předkupní právo u pozemků, na nichž hospodaří. Proti je naopak Svaz vlastníků půdy.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN