Úvodní stránka > Aktuality

Vláda odložila materiál k zaměstnávání Ukrajinců v zemědělství

24.7.2017

Praha 24. července (ČTK) - Vláda dnes odložila projednání materiálu, podle kterého chtělo ministerstvo zemědělství zrychlit přijímání pracovníků z Ukrajiny do českých zemědělských a potravinářských provozů. Mělo jít až o 1500 lidí ročně. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Cizinci by podle návrhu mohli práci vykonávat od půl do jednoho roku.

Projekt by neměl podle ministerstva narušovat český trh práce. Šlo by o pracovní pozice, které by měly být standardně zveřejněné v centrální evidenci volných pracovních míst, na která můžou být najímáni držitelé zaměstnanecké karty.

Projekt počítá s navýšením služebních míst na ministerstvu vnitra o čtyři posty, jedno místo na ministerstvu zahraničních věcí a o sedm na Státním úřadu inspekce práce.

Vláda letos v únoru rozhodla, že původně stanovená kvóta zaměstnanců z Ukrajiny bude moci překročit 5000 lidí. Ministerstvo zahraničí od února zvýšilo měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na 400. Po schválení personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově, o kterém vláda rozhodla v únoru, se může kvóta zvýšit na 800.

Firmy si přesto stěžují na to, že zaměstnávání Ukrajinců je zdlouhavé kvůli špatně fungujícímu systému a také nedostatečnému personálnímu obsazení konzulátů. To kritizoval i prezident prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle něj se na českých zastupitelských úřadech "dějí lumpárny", zájemci o práci musí platit podle jeho informací až 1300 eur různým zprostředkovatelům.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN