Úvodní stránka > Aktuality

Vláda schválila 38 miliardový rozpočet zemědělského fondu

23.11.2016

Praha 23. listopadu (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude v příštím roce hospodařit se zhruba 38miliardovým rozpočtem, přičemž téměř 31 miliard korun bude mít z peněz Evropské unie. Dnes to schválila vláda, sdělil v tiskové zprávě fond.

Podle materiálu 37,2 miliardy fondu pošle ministerstvo zemědělství, dalších zhruba 545 milionů korun by pak měl získat z jiných zdrojů, jako jsou například odvody z výroby cukru či za intervenční prodeje.

"Nejvíce se na výplatách budou podílet přímé platby. Na žádosti roku 2017 bylo vyčleněno 23,2 miliardy korun z rozpočtu Evropské unie. Na Program rozvoje venkova bude v následujícím roce určena částka 11,4 miliardy korun, která zahrnuje prostředky ze státního rozpočtu ve výši 4,4 miliardy korun a zdroje Evropské unie ve výši 7 miliard korun," uvedla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací, z jeho rozpočtu se ale například podporuje i značka kvality potravin, či dotovaný projekt Mléko do škol. Na marketingovou činnost by tak měl v příštím roce dát 250 milionů korun, z toho na značku Klasa 170 milionů Kč, na podporu značky Regionální potravina 50 milionů a na podporu biopotravin 30 milionů korun.

Na personální výdaje jako platy, odstupné, školení nebo pojistné zaplatí fond 784,8 milionu korun. Například na pohoštění pak vydá 1,6 milionu korun, na věcné dary 300.000 korun.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN