Úvodní stránka > Aktuality

Země budou od EK chtít pravidla vztahů mezi řetězci a zemědělci

24.1.2017

Brusel 23. ledna (zpravodaj ČTK) - Česká republika, Slovinsko a další země EU vyzvou Evropskou komisi, aby připravila konkrétní kroky k zajištění spravedlivých vztahů mezi zemědělci, potravináři a nadnárodními řetězci. Připravován je návrh dokumentu pro komisi, který nekalé obchodní praktiky popisuje a také navrhuje, co by bylo potřeba udělat.

"My jsme se na komisi obrátili už v loňském roce. Žádali jsme, aby nějakým způsobem zasáhla. Zvedli jsme toto téma i na jednání ministrů," připomněl dnes ČTK a Českému rozhlasu v Bruselu náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

O této záležitosti zainteresované země, kterých je i s ČR a Slovinskem celkem 16, dnes jednaly na okraj řádného zasedání ministrů zemědělství unie. "Jsou nakloněny tomu, aby EU připravila nějaký legislativní rámec, který zlepší postavení zemědělců v řetězci obchodních vztahů. "Jsme ve fázi přípravy toho dokumentu. Budeme žádat, aby byla přijata evropská opatření," poznamenal náměstek.

Ve věci jsou zaangažovány především státy z východu a středu EU, například další země visegrádské skupiny - Slovensko, Maďarsko a Polsko - či třeba Rumunsko a Bulharsko. "Zájem projevily i některé státy západní Evropy, takže my jsme spokojeni. Je řada zemí, kterým to budeme muset vysvětlovat," poznamenal Šír.

Tuto otázku z českého popudu probírali ministři zemědělství už v polovině prosince. Tehdy požádali Evropskou komisi, aby zhodnotila stávající stav a pak přišla s návrhy legislativního rámce či jiných kroků, které by situaci zemědělců pomohly vyřešit.

Řetězce podle něj například používají různé typy marží na stejné výrobky kupované za stejnou cenu, zvýhodňováni tak bývají třeba dodavatelé z některých zemí.

Pokud letos komise skutečně určitý návrh evropského řešení představí, budou s ním muset poté souhlasit členské země EU i europarlament.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN