Úvodní stránka > Aktuality

Země EU souhlasily s pětiletým prodloužením licence glyfosátu

27.11.2017

Brusel 27. listopadu (zpravodaj ČTK) - Zástupci členských zemí Evropské unie dnes po diskusi takzvaného smírčího výboru souhlasili s návrhem Evropské komise na pětileté prodloužení licence pesticidu glyfosát. Ta by jinak skončila k 15. prosinci. O výsledku jednání výboru informovala Evropská komise.

Pro prodloužení licence látky, která je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, hlasovalo 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel. Hlasování umožní komisi licenci včas prodloužit.

"Dnešní hlasování ukazuje, že pokud chceme, jsme schopni přijmout naši kolektivní odpovědnost při rozhodování," uvedl po hlasování eurokomisař odpovědný za zdraví a kvalitu potravin Vytenis Andriukaitis.

Podle informací ČTK si členské země vymohly určité drobné změny v přílohách rozhodnutí, týkající se například ochrany půdní fauny či privátních uživatelů.

O prodloužení licence kontroverzního pesticidu se v Bruselu jednalo několikrát, dnešní schůzka smírčího výboru byla posledním reálným pokusem o dohodu před vypršením nynější licence v polovině prosince.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Europoslanci v říjnu ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci požadující úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN