Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělci budou moci splácet déle státní úvěry na nákup půdy

25.1.2017

Praha 25. ledna (ČTK) - Zemědělci budou mít možnost splácet státní úvěry na nákup půdy až 25 let, doposud to bylo možné pouze 20 let. Dnes se o změně pravidel Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) dozvěděla vláda. Také se navýšil finanční limit pro nákup půdy z 25 korun na metr krychlový na 35 korun za metr krychlový. Pokud jej zemědělec přesáhne, fond mu snižuje možný úvěr.

Stát se tak snaží vyjít vstříc zemědělcům, řekl dnes ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V programu Úvěry na nákup půdy je na letošní rok připraveno 200 milionů korun. "Rozvázali jsme jim finanční možnosti na investice, s delším splácením mají nižší splátky," vysvětlil Jurečka. Podle portálu Farmy.cz je průměrná cena základních zemědělských pozemků v ČR letos stejně jako loni 7,14 Kč/m2. Tržní ceny se zvýšily loni o čtvrtinu na 204.000 Kč/ha. Ministr se domnívá, že v budoucnu cena dále poroste. "Půda je základním výrobním prostředkem zemědělců. Její cena roste pomalu, ale jistě," dodává předseda představenstva PGRLF Zdeněk Nekula.

Fond loni přijal více než 14.500 žádostí o využití některých z jeho programů. Bylo to o 40 procent více než v roce předešlém.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN