Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělci letos za hlavní produkci utrží 84,5 mld. Kč, mírně víc

7.11.2017

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) 3. listopadu (ČTK) - Zemědělským podnikům v Česku letos podle odhadu jejich svazu stoupnou tržby za hlavní produkci o 400 milionů na 84,5 miliardy korun. Nejvíc peněz dostanou za mléko, za ním následují obilí, řepka a jatečná prasata. V součtu půjde o mírně nadprůměrný výsledek, uvedl na dnešním zasedání výboru Zemědělského svazu ČR ve Větrném Jeníkově předseda svazu Martin Pýcha. Zároveň řekl, že přes zlepšení nepovažuje letošní výkupní ceny mléka za dostatečné.

Podle svazu se pravděpodobně zastaví meziroční snižování tržeb zemědělských podniků, které nastalo v letech 2015 a 2016. "Obrovský podíl na tom má mléko. Po dlouhé době se stalo z hlediska tržeb komoditou číslo jedna, přeskočilo i obiloviny," řekl Pýcha. Výkupní ceny mléka se v porovnání s minulým rokem zvýšily, zlepšení se týká i jatečných prasat, zatímco u rostlinné produkce kvůli nižší úrodě na polích tržby klesnou.

Mléko bylo naposled tržně nejdůležitější komoditou českých zemědělců v roce 2010, pak ho překonaly příjmy za obilí. "To ovšem neznamená, že situace v mléku je dobrá," řekl předseda svazu. Předpokládá, že průměrná roční cena mléka letos nepřevýší výrobní náklady chovatelů dojnic. Za průměrem v Evropské unii podle údajů svazu výkupní cena litru mléka v Česku od letošního ledna do září zaostávala zhruba o korunu. V ČR se držela kolem 8,30 koruny.

Ani u jatečných prasat podle údajů svazu přes lepší výkupní ceny chovatelé za letošek příliš nevydělají. Od ledna do září dostávali za kilogram v živé hmotnosti v průměru zhruba 33 korun, což je podle svazu cena na úrovni výrobních nákladů. Jinde v EU rostly ceny jatečných prasat rychleji, uvádí dnešní zpráva představenstva svazu.

Tržby v rostlinné výrobě klesnou v důsledku menší sklizně, která byla podle údajů svazu v případě obilí proti loňskému nadprůměrnému výsledku nižší o 15 procent a v případě řepky o 16 procent. Ceny se u těchto dvou komodit podle Pýchy drží na úrovni světových burz pouze u řepky.

Zemědělské družstvo Sedlejov na Jihlavsku hospodaří na 1700 hektarech půdy, chová 470 krav a 1600 prasat na výkrm. Předseda Jindřich Pospíchal potvrdil to, že se družstvu v porovnání s minulým rokem letos zlepšily výkupní ceny u mléka a prasat. "Ale když budu mluvit o výnosech obilí, potažmo cenách, tam už je to jiné. U nás bylo sucho," řekl.

Průměrná úroveň tržeb za rozhodující zemědělské komodity na území České republiky se podle výpočtů svazu od roku 2000 do loňska pohybovala kolem 83 miliard Kč. Rekordní příjmy převyšující 90 miliard Kč vykázaly zemědělské podniky ve čtyřech letech 2001, 2011, 2013 a 2014. Naopak nejméně peněz utržily v roce 2009, kdy jejich tržby zůstaly pod 70 miliardami Kč.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN