Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělský svaz: Ceny mléka stouply, ale zůstaly pod průměrem EU

7.11.2017

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) 3. listopadu (ČTK) - Výkupní ceny mléka se v Česku sice letos zvýšily, ale pořád asi o korunu zaostávají za průměrnou cenou vyplácenou v Evropské unii. Řekl to dnes předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově. K lepšímu postavení by českým producentům mléka podle něj pomohlo větší sdružování i otevření jejich vlastní mlékárny, o níž se už mezi členy svazu mluví delší čas. Rozpracovány jsou podle Pýchy různé varianty tohoto projektu, podrobnosti k němu zatím uvádět nechtěl.

Předseda svazu očekává, že se průměrná výkupní cena mléka v ČR za celý letošní rok nedostane nad výrobní náklady českých chovatelů dojnic. V posledních dvou třech měsících sice budou za mléko dostávat zaplaceno o něco lépe, ale v první polovině roku byly výkupní ceny zase nižší. V debatě dnes někteří zemědělci uváděli, že se už v mlékárnách mluví o zastavení růstu výkupních cen.

Průměrná výkupní cena litru mléka v ČR byla od ledna do září 8,31 koruny, zatímco v unii ve stejné době 9,25 koruny, uvádí svaz s odkazem na odborné výkazy. "Dynamika růstu spotřebitelských cen potravin i cen potravinářů u nás předstihuje dynamiku cen placeným zemědělcům. Je to zřejmé i u výrobků mléko - máslo", stojí v dnešní zprávě představenstva svazu. V porovnání s rokem 1996 je podle údajů svazu nynější cena zemědělců za mléko vyšší o čtvrtinu, cena mlékáren za máslo však o 82 procent a spotřebitelská cena za máslo o 120 procent.

Zemědělcům by podle Pýchy k větší síle na trhu pomohlo vytvoření sdružení organizací producentů mléka nebo jejich spojení do jedné odbytové organizace. "Zároveň potřebujeme, aby zemědělci vlastnili svoji mlékárnu," řekl předseda svazu. Podle jeho názoru by bylo možné tento projekt uskutečnit do roku 2020. "Ale musí se rozhodnout sami zemědělci," upozornil. Členům svazu řekl, že na spolupráci u tohoto záměru se nyní domlouvají dvě významné odbytové organizace. "Jedna už to schválila," uvedl.

Zemědělský svaz v dnešní zprávě zároveň uvádí, že saldo českého zahraničního obchodu v ČR s mléčnými výrobky je záporné. Po odečtu nezahuštěného mléka tento stav podle svazu trvá od roku 2009.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN