Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělský svaz oprášil jízdu zručnosti traktorem. Připravuje mistrovství republiky

17.4.2017

Praha/ČR – Zemědělský svaz České republiky letos obnovil soutěž pro studenty v jízdě zručnosti traktorem a vlekem. Série regionálních kol startuje ve čtvrtek 20. dubna na SZeŠ a SOŠ Poděbrady. Po celé republice se v průběhu dubna a května uskuteční oblastní soutěžní kola a ti nejlepší jezdci traktorem se utkají v celostátním kole 22. června v Sušici.

V České republice funguje přes 90 středních škol a učilišť se zemědělskými obory. „Celou republiku jsme rozdělili do osmi oblastí a v každé oblasti se uskuteční regionální kola. 

V minulosti si značnou oblibu mezi studenty i učiteli získalo poměření zručnosti formou jízd zručnosti. V mnohých regionech se podařilo udržet tyto soutěže. Záměrem je vrátit jízdy zručnosti na výsluní a organizovat soutěž, kde by se setkali nejlepší studenti z celé republiky,“ přibližuje Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR. V dalších ročnících se počítá s tím, že finále celé soutěže bude putovní, takže další rok bude uspořádáno ve spolupráci s jinou střední školou a vybraným zemědělským podnikem v jiném regionu. 

Na soutěžící čeká trať s různými úkoly (slalom, osmičky, couvání do garáže, zastavení na přesnost apod.) a vítězem bude nejrychlejší a nejpřesnější mladý traktorista. Do celostátního klání postupují ti nejlepší z regionálního kola. 

 

Jízdu zručnosti si užije i veřejnost

Součástí osmi regionálních kol v jízdě zručnosti traktorem budou i dny otevřených dveří zemědělského podniku v regionu a výstava zemědělské techniky, na které budou pozváni žáci základních škol z okolí a veřejnost. 

Například současně s jízdou zručnosti se 4. května uskuteční ve Světlé nad Sázavou také  další doprovodné soutěže určené pro veřejnost − couvání traktoru s vlekem vícenásobným zalomením, manipulace s hydraulikou traktoru na přesnost a ovládání hydraulického nakladače. Kromě podívané na soutěžní dráze bude jako vždy pro návštěvníky připravena rozsáhlá výstava historické zemědělské techniky, která je v areálu dílen vystavena ve stálé muzejní expozici. Další části areálu dílen pak obsadí moderní zemědělská technika většiny významných firem působících na trhu. K vidění bude téměř vše: od traktorů a samojízdných řezaček, přes stroje pro práci s pícninami půdozpracující stroje a nakladače, až po malou mechanizaci.

 

Přehled regionálních kol soutěže v jízdě zručnosti s traktorem

20. 4. 2017 – SZeŠ a SOŠ Poděbrady (Středočeská oblast – Středočeský kraj a Praha)

25. 4. 2017 – Gymnázium a SOŠ Podbořany (Severočeská oblast – Ústecký a Liberecký kraj)

25. 4. 2017 – SzeŠ a VOŠ Opava (Severomoravská oblast – Moravskoslezský a Olomoucký kraj)

26. 4. 2017 – SOU Blatná (Jihočeská oblast – Jihočeský kraj)

27. 4. 2017 – SOŠ a Gymnázium Staré Město (Jihomoravský a Zlínský kraj)

4. 5. 2017 – ČZA Humpolec (Oblast Vysočina – Kraj Vysočina)

10. 5. 2017 – SOŠ a SOU Sušice (Západočeská oblast – Plzeňský a Karlovarský kraj)

25. 5. 2017 – SOU Lázně Bělohrad (Východočeská oblast – Královéhradecký a Pardubický kraj)

 

Mistrovství republiky

22. 6. 2017 – SOŠ a SOU Sušice a Zemědělský svaz ČR

 

Sledujte www.zemedelstvizije.cz.

Propozice k jízdě zručnosti naleznete zde: http://www.zemedelstvizije.cz/download/Propozice.pdf

 Videoukázka z jízdy zručnosti v Českých Budějovicích 2016 ZDE

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN