Úvodní stránka > Aktuality

Návrat zaměstnanců ze zahraničí

2.7.2021

Návrat zaměstnance ze zahraničí – zaměstnanec, který musí při návratu (příjezdu) do ČR vyplnit formulář a který musí mít test (nebo ho do pěti dní od návratu podstoupit), má také nově povinnost informovat zaměstnavatele, že byl déle než 12 hodin (v některých případech 24 h) mimo území ČR. Zaměstnavatel (a koncový uživatel pracovníků) nesmí vpustit navrátivšího se zaměstnance na pracoviště bez předložení negativního výsledku testu na covid 19. (Platí i pro vzdělávací instituce studenty a děti - konkrétně přímo v nařízení.)

Tento test neprovádí zaměstnavatel. Zaměstnanec musí předložit výsledky oněch testů nutných pro překročení hranic, což jsou pouze testy prováděné zdravotnickým zařízením (ne samotesty). 

Podmínky pro očkované a pro ty, co prodělali covid před méně než 180 dny, se liší dle navštívené země a její barvy na cestovatelském semaforu.

Dokud se zaměstnanec neprokáže negativním výsledkem testu, je dle našeho názoru překážka na straně zaměstnance – neplacené volno.

 

Povinnost zaměstnavatele je upravena v bodě I./19 a povinnost zaměstnance v bodě I/20 ochranného opatření MZDR 20599/2020-91/MIN/KAN.

 

Opatření obsahuje také další povinnosti pro navrátivší se osoby. V některých případech je nutné nosit respirátor a podobně. Konkrétně přímo v přiloženém opatření nebo na stránkách ministerstva zahraničí: https://www.mzv.cz/jnp/cz/mapa_cestovatele.html 

  

Přílohy
ochranne-opatreni-omezeni-prekroceni-statni-hranice-ceske-republiky-s-ucinnosti-od-1-7-2021-do-odvolani.pdf


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN