Úvodní stránka > Aktuality

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekordních více než 70 EUR/t, přičemž 60 EUR/t bylo překonáno v srpnu 2021

22.11.2021

Cena emisních povolenek v Evropské unii poprvé překročila hranici 70 EUR (po přepočtu 1 780 Kč) za tunu. Uvádí se, že růst cen povolenek je jedním z faktorů, které přispívají ke zdražování energií. ČT24 upozornila, že jejich cena se dopoledne vyšplhala až na 70,43 eura za tunu, později mírně klesla a kolem poledne se pohybovala v blízkosti 69,90 eura za tunu. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3403624-cena-emisnich-povolenek-v-eu-vystoupila-na-rekordnich-vice-nez-sedmdesat-eur-za

 

Jsou to odpustky - charakterizuje emisní povolenky energetický poradce (viz odkaz níže). Dramatický vzrůst povolenek vedl k současnému rozkolísání energetického trhu a ke zvýšení cen energií, určitě není jediný a faktorů z daleko větším vlivem je víc. Více zde:

https://budejovice.rozhlas.cz/jsou-v-podstate-odpustky-popisuje-emisni-povolenky-energeticky-poradce-raketovy-8616730

 

Cena emisních povolenek v Evropské unii na konci srpna poprvé překročila 60 EUR za tunu. Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů a byl zprovozněn v roce 2005. Další zpráva Českého rozhlasu je v plném znění zde:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/emisni-povolenky-cena-evropska-unie-klimaticka-zmena-emise-sklenikove-plny_2108301028_hyh

 

Evropská komise vydala doporučení členským států, jak čelit nárůstu cen energií. Česko a další země ale chtějí, aby EU zásadněji zohlednila ceny emisních povolenek a ambiciózně reformovala pravidla trhu s energiemi. Unie by měla zastropovat ceny emisních povolenek, uvedl europoslanec ANO Ondřej Knotek. Jeho kolega Mikuláš Peksa (Piráti) míní, že 90% nárůstu ceny elektřiny jde na vrub cenám plynu a Knotkův návrh by tak podle něj nepomohl. Zdroj:

https://plus.rozhlas.cz/emisni-povolenky-s-rustem-cen-energii-nesouvisi-plyn-ano-nase-nadrze-jsou-8601706

 

Poprvé v historii velkoobchodní cena elektřiny na pražské burze překonala hranici 100 eur za MWh a podle odborníků může pro domácnosti zdražit až o pětinu, tedy o stovky až tisíce korun. Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiřího Gavora nastává obecně nepříznivé období i pro dodavatele, záležet bude na tom, v jakém předstihu si dokázali nakoupit elektřinu pro koncové spotřebitele. Zdroj:

https://plus.rozhlas.cz/elektrina-muze-zdrazit-az-o-petinu-drahe-jsou-emisni-povolenky-uhli-i-plyn-8575018

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN