Úvodní stránka > Aktuality

Jednání s  vládou je pro nás prioritou, protesty však zůstávají na stole

30.5.2024
Představenstva Zemědělského svazu ČR a Agrární komory ČR za účasti Společnosti mladých agrárníků, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje dnes rozhodly , že aktuálně chtějí vést intenzivní jednání s vládou ohledně kritických požadavků, které mají zásadní význam pro budoucnost českého zemědělství.
 
V rámci těchto diskusí bylo stanoveno 10 klíčových požadavků, které dosud zůstávají bez adekvátního řešení. I přes určité částečné kroky ze strany vlády zůstává situace nejistá a požadavky zemědělců nejsou naplněny.
 
Původně plánované protesty na 4. června 2024 jsme rozhodli odložit, nicméně v případě, že nedojde k progresu v jednáních, jsme připraveni protestovat.
Nadcházející jednání s vládou je naplánované také na 4. června. Diskuse budou klíčové k tomu, abychom pochopili, zda je zájem vlády o dialog pravý, nebo zda se jedná pouze o taktiku udržení voličské podpory před volbami.
 
Výstupem z jednání je také shoda na požadavku, aby jednání s vládou vždy doprovázel písemný zápis z jednání, aby bylo bez dodatečných dohadů jasné, co vláda pro agrární sektor chce udělat. Kromě finančních požadavků také chceme jasné a pravidelné výstupy ohledně postupu Ministerstva zemědělství u našich nefinančních požadavků, jako je snížení byrokratické zátěže.
 
Nebudou-li jasné výsledky jednání, dojde ke svolání dalších masivních protestů. Naše připravenost protestovat trvá,“ řekl Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN