Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Milek nařídil audit Státního pozemkového úřadu

21.3.2018

Praha 21. března (ČTK) - Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) dnes nařídil audit Státního pozemkového úřadu (SPÚ), aby získal reálný obraz o fungování úřadu. Úřad ještě oficiální informaci ministerstva nemá, jeho nařízení bude respektovat, reagovala na dotaz ČTK mluvčí úřadu. Milek dnes zároveň odmítl vyjádření ředitelky Svatavy Maradové o politické motivaci její rezignace. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení ministerstva. Podle dokumentu, který SPÚ poskytl ČTK, byla kontrola z ministerstva financí v SPÚ naposledy v loňském roce.

Maradová oznámila v úterý, že na svou funkci rezignuje. Uvolnění pozice podle ní přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Ministerstvo zemědělství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že její žádost o uvolnění z funkce zatím neobdrželo.

"Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje," uvedl ministr. "Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení," dodal.

Milek se s ředitelkou setkal stejně jako s dalšími řediteli podřízených organizací. Informoval je o prioritě vlády zabezpečit "maximálně funkční a efektivní úřady s transparentním hospodařením". V souvislosti s tím je také upozornil, že bude postupně v jednotlivých organizacích právě tyto oblasti prověřovat, stejně byla informována i ředitelka SPÚ, uvedlo ministerstvo. Maradovou zároveň požádal o vysvětlení některých skutečností, vyplývajících z podnětů, které obdržel.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes naznačil, že za koncem Maradové může být financování úřadu. "Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo," řekl premiér novinářům. Milek ČTK ráno řekl, že vnitřním auditem úřad prošel naposled v roce 2015. Nynější audit by se měl zaměřit na hospodaření úřadu. "Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ a v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné," vysvětlil Milek. Ministerstvo poté v tiskové zprávě uvedlo, že audit se uskutečnil loni, týkal se deseti komplexních pozemkových úprav na pěti pozemkových úřadech.

"V této chvíli nemáme oficiální informaci ze strany ministerstva zemědělství o plánovaném auditu. Případné nařízení auditu je v kompetenci pana ministra a my jeho rozhodnutí budeme respektovat," sdělila v reakci mluvčí SPÚ Monika Machtová. Kromě ministerstva financí a zemědělství kontroloval loni úřad sedmkrát Státní zemědělský intervenční fond a dvakrát financí úřady. Podle mluvčí úřadu bylo na úřadu hodně kontrol ohledně financování pozemkových úprav, pochybení však nezjistily.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN