Úvodní stránka > Aktuality

Tak se vám to povedlo!

20.5.2022

Reálné dopady současné "podpory" středních zemědělských podniků. Jeden z dopisů určených předsedům koaličních stran od předsedy zemědělského družstva, kam vložilo svůj majetek několik desítek drobných vlastníků.

Vážený pane premiére, vážení ministři, vážená paní předsedkyně poslanecké sněmovny, vážená K5

Tak se Vám to povedlo!!!

Naše firma letos slaví třicet let existence a třicet let jsme drželi živočišnou výrobu na úkor rostlinné výroby, neboť ŽV je prostě ztrátová a musíme jí dotovat z rostlinky . Každý rok 3-5mil.Kč dle situace na trhu.

V našem okolí bylo několik soukromníků, kteří dělali ŽV, a již po dobu deseti let to nedělají. A víte proč? Protože je to ztrátové, a protože by museli ráno ve tři vstávat, a protože by museli zaměstnávat lidi, a to se prostě nikomu nechce.  A víte proč je to ztrátové? Protože v malém se to prostě efektivně dělat nedá. A to je jedna ze základních ekonomických pouček, které nás učili ve škole. Pane premiére, vy jste učitel, to už jste to zapomněl?

Nebudu Vás dlouho otravovat, stejně je to zbytečný, protože vy jste se prostě dohodli, že potrestáte bývalého premiéra a k tomu použijete to nejlépe viditelné a populární, a to jsou dotace. Takže po půl roce vašeho vládnutí je zcela zjevné, že všechny úkony, které děláte, směřují k jedinému cíli, a to je jakýmkoliv způsobem poškodit bývalého premiéra. A protože vaši voliči jsou hlavně v Praze a dalších velkých městech, a ti bývalého premiéra ze zcela jasných a známých důvodů nemají rádi, tak samozřejmě tímto získáte politické body pro podzimní volby. A o to vám hlavně jde. Takže mi obyčejní občané, kteří se snažíme žít, pracovat a dělat něco pro venkov, ne od stolu v pražské kanceláři, jsme bohužel pod vaší rozlišovací schopností a jen Vám překážíme v dosažení vašich cílů.

Možná si myslíte a z mého mailu cítíte zášť vůči vám. Vůbec ne vážení. Je mi z toho všeho smutno jak se pár lidí zaprodá. A těchto pár lidí rozhoduje o životě tisíců lidí, kteří za nic nemohou. Slýchám denně z televize pana premiéra, který je teď mediálně velmi populární, jak mu jde o naše občany. To snad nemyslíte vážně pane premiére. Jde Vám o nás? Opravdu? Tak nám to přijďte říct do očí a nevzkazujte nám, že s námi jednat nebudete, neboť nemáte o čem. Nebo ti, co to vyřizují, tak lžou?

Ale abych nebyl jen nepříjemný. Tak něco pozitivního k vaší práci.

Jak jsem psal na začátku máme letos třicet let existence firmy a jako dárek budu oznamovat našim členům na členské schůzi, že rušíme výrobu mléka. Dosud jsme na to dopláceli 3-5mil. Kč ročně, podle kalkulací na letošní rok a skutečností prvního kvartálu se budeme bavit o 8-10mil.Kč., a to už opravdu z rostlinky nezadotujeme. Takže po vzoru těch vámi podporovaných malých soukromníků s tím končíme. Jen tak mimochodem. Obrat naší firmy je 70mil.Kč, máme 90členů, tj. 777tis.Kč na hlavu. Kolik dosahují obrat soukromníci? To jsme ale agrobaroni, co?

A vážení, víte kdo kupuje celé naše stádo červenostrakatých krav (původní české plemeno)? Polský zemědělec. A víte proč? Protože jejich vláda jim na to dala podpory, protože jejich vláda chce po svých zemědělcích, aby živili jejich občany. Smutné, že? (To jsou jeho slova. Já si to nevymyslel….)

Je mi jasné, že vy určitě svůj názor nezměníte, přece půl roku po volbách neztratíte svou tvář, a necháte se dál obalamucovat od svého hlavního poradce pana Bendla, od pana Šebka a jim podobných, jak je důležité podporovat rodinné farmy a dávat jim trojnásobek dotací oproti nám, kteří vyrábíme potraviny pro naše občany. Mimochodem kolik pan Bendl vyprodukoval potravin na svých 68ha pastvin pro koně?( To jsou jím prezentované údaje na předsněmovních diskusích s vámi politiky, kterých se on osobně účastnil) A mimochodem jeho podnikání není střet zájmů?

Vážení jen pro upřesnění, nejsem levicový volič, nejsem už ani váš volič. Dokonce jsem před asi patnácti lety byl členem vaší strany. A teď je mi za to hanba. Ale jedno vám stoprocentně řeknu. Vás už nikdy volit nebudu. A nejsem zdaleka jediný na venkově.

A vlastně vám je to jedno, vždyť vy máte své voliče v Praze a velkých městech a o lidi na venkově vám vůbec nejde.

Vážený pane premiére, vážení ministři, vážená paní předsedkyně poslanecké sněmovny, vážená K5, přeji vám krásný příjemný a pohodový den a rozhodněte se tak, aby jste se sami za sebe nemuseli stydět.

 


Komentáře:

PŘESNÉ A SMUTNÉ...

Jana | Jana.Prchalova@seznam.cz | 19:20 27.05.2022 |

Jako vystudovaná VŠ zootechnička naprosto chápu rozčarování pana předsedy z hospodaření v ČR a je mi v téhle DIVNÉ DOBĚ, kdy vládě ABSOLUTNĚ NEJDE O LIDI, opravdu smutno a líto POCTIVÝCH ZEMĚDĚLCŮ...:-(


Re:PŘESNÉ A SMUTNÉ...

miro | brenmir@seznam.cz | 8:45 30.05.2022 |

proc mate takovou ztratu,asi je neco spatne,zamyslete se


Velice přesně

Miroslav | miko_fan@seznam.cz | 8:35 25.05.2022 |

Nemůžu jinak než plně souhlasit


Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Linda Szemlová | SzemlovaL@zsdk.cz | 20:20 24.05.2022 |

Výstižné. Souhlasím. Jen to bez podpisu má punc hořkosti a účelového PR článku. :-(


Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

JANA | Jana.Prchalova@seznam.cz | 19:23 27.05.2022 |

Věřte, že to OPRAVDU NENÍ ÚČELOVÝ ČLÁNEK - znám osobně zoufalého předsedu. Je jen jeden z těch, kterému hází vláda NEUSTÁLE KLACKY POD NOHY...!!


Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 8:59 26.05.2022 |

Komentář k presentaci agrární hazard. Rozdělení na podniky po 150 ha. Máte spočítáno jaké vícenáklady při dělení a jaké každoročně?POTŘEBA VÍCE ÚČETNÍCH Nové smlouvy o s.r.o, nové účty, změny v LPISu a ostatních evidencích,každoročně jednotná 0 žádost. Pro 1500 ha podnik to všechno zvládne jedna účetní, ale pro 10 podniků po 150 ha ne, daňové dopady (přiznání k DPH, kontrolní hlášení, zelená nafta,...) změny nájemních smluv, změny dodavatelských smluv, co s podporami v rámci PRV, co LFA závazky. Jen AK a ZS vyštěknou myšlenku bez ekonomického zhodnocení. Strašení dopady do produkce, zejména ŽV bez ekonomikcé analýzy. Totéž u pracovních sil, když se nám nedostávají. Ekonomika v celém stanovisku AK a ZS absolutně chybí, je to ale ŠÍŘENÍ POPLAŠNÉ ZPRÁVY ORGANIZOVANOU SKUPINOU.


Re:Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 9:05 26.05.2022 |

Zřejmě se to vyplatí, když už se některé rodinné farmy rozdělily.


Re:Re:Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 13:42 26.05.2022 |

Ale vy presentujete dělení velkých podniků. Co se týká rodinných farem, pak je to jako s dědictvím, aby všechny děti měly svůj podíl a své farmy. Jen očekávám reakci na ekonomiku dělení velkých farem vašich členů a vůbec ekonomiku vámi presentovaných dopadů na produkci včetně ŽV a citlých komodit a na zaměstnanost. Buďte konkrétní.


Re:Re:Re:Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 14:09 26.05.2022 |

Tak moment. Už neplatí, že se předává statek a ostatní dědici jsou vypořádáni? Už se to rozděluje? Tak to jsme se asi posunuli na východ. A nevím, jaká je ekonomika dělení velkých farem. Tu konstrukci jste tu nadnesl vy. A ekonomickou "analýzu" dopadu mělo udělat MZe, když mění podmínky. Ale nebojte. Analýza dopadů bude.


Re:Re:Re:Re:Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 14:39 26.05.2022 |

Zákon o nedělení a vypořádání staku byl v minulosti, nyní není. S dělení farem strašíte vy a problém nadhazujete vy, a ne MZe, tak proč by mělo dělat ekonomické dopady. A staršíte i silnými negativními dopady, ale nemáte je vyčíslené.


Re:Re:Re:Re:Re:Re:Souhlas, ale chtělo by to podpis ...

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 14:50 26.05.2022

Nestrašíme, konstatujeme. Dělení farem už dávno začalo, a zřejmě se rozšíří i mezi střední a větší zemědělské podniky. Kde jinde by se vzala téměř tisícovka nových žadatelů o dotace? Čtěte co píšu. MZe mělo udělat analýzu ekonomických dopadů změn. Neudělalo ji, tak si holt na ni musíme počkat. A odhady negativních dopadů vycházejí z reálných čísel "dotační kalkulačky". Změnu negativně pocítí už zemědělské podniky nad 400 ha. Podle ÚZEI se změna negativně projeví v chovu dojnic, prasat, drůbeže, pěstování ovoce, chmele, cukrovky.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN