Úvodní stránka > Aktuality

Africký mor prasat může ohrozit české zemědělství

16.1.2018

V České republice na Zlínsku se v lednu opět objevila uhynulá divoká prasata, u nichž byl diagnostikován opět prasečí mor. Nemoc se rozšířila mimo ohraničenou oblast ve Zlínském kraji. Ačkoliv tato nemoc neohrožuje člověka, může mít devastující dopady na trh s vepřovým masem a vůbec živočišnou výrobu u nás.

Zemědělský svaz ČR vyzývá vládu České republiky k razantnímu řešení této nákazy, která může mít fatální dopady na živočišnou výrobu u nás. „Současná situace je velmi vážná. Obzvlášť teď, když se nákaza rozšířila i mimo ohraničenou oblast,“ říká předseda svazu Martin Pýcha. „Je nutné zasáhnout tak, aby neunikla další prasata a to za každou cenu,“ zdůrazňuje Pýcha. Zemědělský svaz podporuje razantní kroky ministerstva zemědělství.

Africký mor prasat sužuje Zlínský kraj již od června minulého roku. Do této doby bylo nalezeno zhruba 200 kusů uhynulých divočáků, u nichž byl objeven virus. Ten se v lednu tohoto roku rozšířil i mimo ohradníky, proto museli veterináři ohroženou oblast rozšířit. Zatím se jedná o divoká prasata, ale co až se virus rozšíří do malochovů? Do konce ledna musí ve vyznačené oblasti malochovatelé svá prasata porazit. „Jiná šance tu bohužel není, ovšem nikdo nedokáže zaručit, zda se nákaza nerozšíří dál,“ doplnil Pýcha.

Situace na trhu s masem není ideální a tato situace může vést ještě k horším výsledkům. V letech 2004 až 2016 se snížila produkce masa na 63 % původního stavu a z toho produkce vepřového masa se snížila na 58%. V období leden až říjen 2017 oproti stejnému období loňského roku se u nás výroba vepřového masa snížila o 4,4 % na 174 485 tun v jatečné hmotnosti. Případné zavlečení do chovů prasat může být poslední ranou do produkce vepřového masa v ČR

Bude ohrožen také vývoz vepřového do zahraničí, který je v této době už na velmi nízké úrovni. Téměř 80 % záporného agrárního salda ČR je tvořeno vysokým záporným saldem u masa (z masa dovážíme hlavně vepřové maso a to hlavně z Německa a Polska). Za leden až listopad 2017 byl do ČR dovezen rekordní objem masa za více než 26 mld. Kč, což je téměř čtyřnásobek toho, co bylo dovezeno v roce vstupu ČR do EU.

„Zemědělský svaz ČR se dlouhodobě snaží prosazovat aktivity na podporu živočišné výroby a bránit vleklým problémům vepřového masa na našem trhu. Pokud se nákaza nedokáže zastavit, může všechna snaha přijít vniveč,“ Uzavřel Martin Pýcha.

 

 

Ing. Jana Sixtová 

Přílohy
tz-africky-mor-prasat.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN