Úvodní stránka > Aktuality

Ceny potravin určují obchodníci

16.10.2018

Už od léta výrobci potravin připravují spotřebitele na to, že se zdraží některé poživatiny. Nárůst cen se bude týkat pečiva, piva, brambor, zkrátka všeho, co bylo postiženo letošním suchem. Hází se různými ciframi, ale nejčastěji se zmiňuje nutnost zdražit o plnou pětinu. A na vině jsou samozřejmě ceny zemědělských komodit, potažmo zemědělci. Urodilo se méně, ceny zemědělských výrobců rostou, je nutné reagovat na tento vývoj i zdražením konečných výrobků. Zdánlivě logická úvaha. Za normálních okolností. Je tu ale stále mnoho ale. Jedno z těch základních je, že ceny zemědělských komodit zdaleka neurčují čeští zemědělci. Dokonce ani světoví. Ceny určují jejich odběratelé.

Ve světě vznikl určitý nedostatek. Věnujme se třeba obilí, konkrétně pšenici, ze které se vyrábí většina pečiva. Ještě na jaře stála tuna pšenice 3800 Kč. V létě začala tato cena stoupat a vyrostla na neuvěřitelné 4000 korun. Ovšem ve světě se obchodovala a obchoduje podstatně dráž, za více než 5200 Kč za tunu. Budiž. Dejme tomu, že mlynáři a pekaři nakupují na světových trzích za maximální cenu. Potom by zdražení pečiva o pětinu zhruba odpovídalo růstu zemědělských cen. To by ale rohlík nebo chleba musel být stoprocentně vyroben ze pšenice. A to jaksi není, moc by se drobil, nebo spíše sypal. Při jakémkoli poklesu ceny se výrobci a prodejci zaklínají tím, že cena zemědělských komodit, v tomto případě pšenice se na celkové ceně projeví zhruba deseti procenty. To ale zřejmě neplatí při opačném vývoji, při růstu cen. Zkrátka je vhodné zdražit, tak se najde viník. Už se ale příliš nemluví o tom, že rohlík stál dvě koruny, když se pšenice vykupoval za 6000 korun za tunu a stál dvě koruny, i když cena obilí klesla o více než třetinu.

Až příliš často je to zemědělec, který „neumí vyrobit za rozumnou cenu“. Ale znovu opakuji. Zemědělec cenu neurčuje. Kdyby se choval stejně jako každý jiný producent, tak si do ceny započítá veškeré náklady, veškerá omezení. To ale nemůže, protože funguje v prostoru „dokonalé konkurence“. Zajímavý je vývoj cen placených zemědělcům, zpracovatelům a spotřebitelských cen. Na něm je krásně vidět, kdo skutečně stojí za zdražením cen základních potravin. Zemědělci to rozhodně nejsou.

Vladimír Pícha 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN