Úvodní stránka > Aktuality

Chovatelé v Německu mohou nadále utrácet čerstvě vylíhlé kohouty

13.6.2019

Lipsko (Německo) 13. června (ČTK) - Německý nejvyšší správní soud dnes povolil chovatelům drůbeže pokračovat v kontroverzní praxi utrácení čerstvě vylíhlých kohoutů. Informovala o tom německá média. Mají to povoleno ale jen do doby, než se rozšíří jiný způsob určování pohlaví kura domácího ještě před vylíhnutím. Podle údajů ministerstva zemědělství je ročně v Německu po vylíhnutí usmrceno okolo 45 milionů samčích kuřat.

Mladí kohoutci se nehodí pro chov na maso, vejce nesnášejí. Podle internetového portálu deníku Süddeutsche Zeitung byli dříve zaživa házeni do drtičky, v současnosti jsou usmrcováni plynem a pak dodáváni do zoologických zahrad jako krmivo.

Podle německého zákona na ochranu zvířat nesmí nikdo živým tvorům "bez rozumného důvodu" způsobovat bolest nebo utrpení. S odvoláním na něj v roce 2013 spolková země Severní Porýní-Vestfálsko zakázala drůbežářským firmám likvidovat čerstvě vylíhlá kuřata samčího pohlaví. Dvě drůbežářské firmy se kvůli tomu obrátily na soud, který jim dal v první instanci za pravdu s tím, že hospodářské hledisko je důležitější než etické.

Tento rozsudek ale dnes zvrátil německý nejvyšší správní soud, podle něhož nejsou ekonomické zájmy chovatelů drůbeže "rozumným důvodem" ve smyslu zákona na ochranu zvířat. Nicméně než budou mít drůbežáři k dispozici jinou metodu určování pohlaví kuřat než nyní, budou moci samčí kuřata nadále utrácet.

Utrácení čerstvě vylíhlých kohoutů považuje za eticky neudržitelné spolková ministryně Julia Klöcknerová. "Utrácet zvířata hned po narození jen kvůli tomu, že mají určité pohlaví, to se nesmí dít," řekla v listu Rheinische Post.

Süddeutsche Zeitung připomíná, že vědci dlouhá léta zkoumají metody, díky kterým by pohlaví kurů domácích bylo možná určit ještě před vylíhnutím z vajíčka. Prý už existuje několik postupů, které to umožňují přes malý otvor ve skořápce vajíčka. Tyto metody se zatím nevyužívají plošně.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN