Úvodní stránka > Aktuality

Čína kvůli prasečí chřipce utratila za rok přes milion vepřů

4.7.2019

Peking 4. července (ČTK) - Čína kvůli prasečí chřipce musela od loňského srpna utratit přes milion vepřů, oznámilo dnes čínské ministerstvo zemědělství. Nemoc se ale podle něj šíří čím dál tím pomaleji. I když se za letos objevilo zatím jen 44 případů nemoci, zemi chybějí miliony tun vepřového, uvedla agentura Reuters. Čína je jedním z největších světových producentů a konzumentů vepřového. Výskyt prasečí chřipky tak ovlivnil ceny tohoto masa v celém světě.

Z míst, ve kterých se nemoc objeví, je zákaz maso dovážet, ve velkých čínských městech proto nabídka nestačí poptávce. Vepřové, které je v čínské kuchyni základním zdrojem proteinů, se kvůli nedostatku dováží ze zahraničí. Import zvyšuje ceny v Evropě i ve zbytku Asie.

Náměstek čínského ministra zemědělství na tiskové konferenci uvedl, že se úřady snaží dělat vše pro to, aby zamezily šíření chřipky. Situace je ale podle něj i přesto komplikovaná a neutěšená. Peking pracuje na vakcíně, s jejím vývojem je ale teprve v počátcích, upozornil náměstek. Utraceno tak od loňského srpna muselo být 1,16 milionu vepřů.

Ministerstvo zemědělství sdělilo, že se šíření nemoci zpomaluje, některé místní úřady ovšem nenahlašují propuknutí nemoci a nezamezují jejímu šíření. Náměstek odmítl zprávu agentury Reuters, že propuknutí nehlásí až polovina úřadů, pokud ovšem k nenahlášení dojde, viníci budou tvrdě potrestáni.

Současná vlna prasečí chřipky se začala šířit z Afriky, přes Evropu a Rusko došla až do Číny. Nemoc se podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN objevila ve 32 ze 34 čínských provincií a autonomních oblastí. Chřipka není nebezpečná pro lidi, pro prasata je ovšem smrtelná a velmi rychle se šíří.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN