Úvodní stránka > Aktuality

Dánsko letos změnilo výživová doporučení s ohledem na obojí - na zdraví lidí i na zdraví planety

17.8.2021

Dánsko letos předložilo přepracovaná doporučení pro výživu, která zohledňují obojí - zdraví lidí i zdraví planety Země. Také se to týká bílkovinných zdrojů ve výživě. Jde o to, že např. potraviny vyráběné z hovězího masa mají velký nežádoucí vliv na vyprodukování velkého objemu emisí CO na kilogram příslušné potraviny. Bylo vypočítáno, že pro životní prostředí je přínosné, když např. lidé více nahradí spotřebu hovězího masa masem drůbežím a zvláště pak rostlinnými zdroji (což má vliv na snížení uhlíkové stopy, podrobnější informace jsou k tomu v článku). V Dánsku se proto doporučuje jíst střídmě a více zařazovat ovoce a zeleninu. Jíst méně masa, více luštěnin a do jídelníčku každý týden zařazovat ryby. Více zde:

https://www.foodnavigator.com/Article/2021/07/15/The-nuts-and-bolts-of-factoring-CO-emissions-into-Danish-diets-We-saw-a-unique-opportunity-for-human-and-planetary-health

 

EU bude chtít v nejbližších letech ve členských zemích prosadit označování vhodnosti potravin pro spotřebitele (nutriscore). Řada členských zemí to ale odmítá. Do budoucna by předmětem posuzování té které potraviny snad mělo být i to, nakolik její výroba přispívá k uhlíkové stopě. „Spotřebitelé si tak například budou moci na základě etikety vybrat produkt s menší uhlíkovou stopou, taková etiketa však musí být založena na datech,“ uvedla Alexandra Nikolakopoulouová z Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin. Více zde:

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/muze-jist-evropa-zdraveji-eu-prosazuje-nutriskore-nejspis-ale-zavede-i-vyjimky/

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-farmers-side-with-italy-against-colour-coded-nutrition-labelling/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN