Úvodní stránka > Aktuality

Dánský ministr zemědělství odstoupil kvůli vybíjení norků

18.11.2020

Dánský ministr zemědělství dnes odstoupil kvůli nařízení vybít celou populaci norků, protože se u části zjistila mutace koronaviru. Tuto zprávu v češtině dnes přinesla on-line reportáž Českého rozhlasu probíhající zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/skore-pes-online-reportaz-koronavirus-cesko_2011180633_ada

 

Nic nenaznačuje tomu, že by nová varianta viru SARS-CoV-2, která se v Dánsku vyskytla u norků, byla nebezpečnější nebo se chovala jinak, než ostatní mutace. Přenosy mezi zvířaty a lidmi jsou ale znepokojivé. Naznačili to podle agentury DPA experti a to včetně expertů OSN ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Zpráva Českého rozhlasu je v plném znění zde:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/nova-varianta-koronaviru-u-norku-dansko-a-who_2011062219_btk

 

Dánská vláda omezila pohyb obyvatel dánského regionu Severní Jutsko kvůli zjištění výskytu zvlášť odolné mutace koronaviru mezi norky i mezi lidmi. Světová zdravotnická organizace ocenila rozhodnutí Dánska vybít celou tamní mnohamilionovou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu, jako odvážné. Více z ČT24 zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3222156-koronavirus-v-dansku-nakazil-norky-a-preskocil-z-nich-na-lidi-vedci-resi-zda-se-bat

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN