Úvodní stránka > Aktuality

Den otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství v neděli 28. října

25.10.2018

Tisková zpráva – Projít si historickou budovu Ministerstva zemědělství v Praze na Těšnově a nahlédnout i do míst, která nejsou běžně přístupná, umožní v neděli 28. října Den otevřených dveří. Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky, a to od 10 do 16 hodin.

„Den otevřených dveří Ministerstva zemědělství je součástí akce Společné století, která připomíná sto let od vzniku samostatného Československa. Návštěvníci budou mít možnost projít si budovu navrženou architektem Františkem Roithem, která se začala stavět v roce 1928 za použití nejmodernější techniky. Od našich průvodců se například dozví, že díky tomu, že byl poprvé v Praze použit litý beton, byla hrubá stavba dokončena za pouhý rok,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Lidé mohou při Dni otevřených dveří navštívit pracovnu ministra nebo reprezentativní prostory, které se dříve používaly jako ministerský byt. Budou mít možnost nahlédnout do jednacích sálů a při komentovaných prohlídkách se seznámit s jindy ukrytými uměleckými díly, která už od první republiky zdobí chodby Ministerstva zemědělství.

Na akci není nutné se předem registrovat, vstup je zdarma, kapacita jedné prohlídky je 20 osob a začíná se přibližně každou půl hodinu od 10.00, poslední prohlídka bude začínat v 15.30.

Neoklasicistní stavbu ve 30. letech minulého století stavěli za použití nejmodernější techniky, například čtyřicetimetrových jeřábů, železobetonu a poprvé v Praze litého betonu, což umožnilo dokončit hrubou stavbu za pouhý rok, a to podle návrhu architekta Františka Roitha. Ten je autorem například i Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze nebo Domu ředitelství pošt a telegrafů v Brně. Základní kámen ke stavbě Ministerstva zemědělství byl položen 18. 5. 1928. Stavební pozemky na někdejším Petrském nábřeží vznikly úpravou koryta Vltavy a demolicí tzv. Helmových mlýnů, o nichž existují první zmínky už ve 14. století, v roce 1901 však kompletně vyhořely. Kvůli nutnému zpevnění terénu na břehu řeky stojí budova Ministerstva zemědělství na 1740 pilotech. Stavba s celkovým rozpočtem 47 milionů korun byla zkolaudována v březnu 1932 a podílelo se na ní více než 50 firem.

 

Autor a kontakt:

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_x100-vyroci-vzniku-ceskoslovenska-muzete.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN