Úvodní stránka > Aktuality

EU a USA společně vyzvaly ostatní země ke snížení emisí metanu

20.9.2021

EU a USA vyzvaly ostatní země, aby se připojily ke společné iniciativě ke snížení emisí metanu, jakožto nedílné součásti řešení klimatické změny a globálního oteplování. K výzvě se už z velkých agrárních producentů připojila Argentina a Velká Británie. 17.9. prezident USA představil plán do r. 2030 snížit emise metanu min. o 30% oproti úrovni z roku 2020. Společná inciativa má být oficiálně představena ve Velké Británii (Glasgow), kde se má letos konat Konference OSN ke klimatu. Zdroj:

https://www.euractiv.de/section/energie-und-umwelt/news/usa-und-eu-werben-fuer-initiative-zur-reduktion-von-methan-emissionen/

Informace k blížící se Koferenci OSN ke klimatu, která má přispět k urychlení plnění Pařížské dohody a Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a bude se konat ve dnech 31.10. až 12.11. 2021:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_OSN_o_zm%C4%9Bn%C4%9B_klimatu_2021_v_Glasgow

https://ukcop26.org/

 

 

17. a 18.9. se v italské Florencii ukutečnilo jednání ministrů zemědělství nejvyspělejších zemí světa G20 spolu s představiteli organizací OSN (včetně  FAO, WHO) na Otevřeném fóru G20 o udržitelném zemědělství ve světě. Také se účastnil zemědělský komisař EU Janusz Wojciechovski a ministr zemědělství USA Tom Vilsack. Do skupiny zemí G20 patří největší a nejsilnější země světa: nejlidnatější státy Čína a Indie, EU, ze zámoří např. USA, Kanada, Brazílie, Argentina, Austrálie, Japonsko aj. Celkově země G20 vyrábějí 85% světového HDP. Od roku 2015 se tato fóra konají každoročně. Letošní fórum se zabývalo hlavní problematikou zemědělství, potravinářství a výživy v kontextu celosvětové udržitelnosti. Udržitelnost byla diskutována ve 3 rovinách – ekonomická, environmentální a sociální a jak k tomu mohou přispět politikové, ekonomové i vědci, jejich výzkum, inovace, šíření technologického know-how atd. Nové trendy nejenže mají pozitivní vlivy na životní prostředí, pro řešení klimatické změny, ale zároveň znamenají tržní příležitosti. Americký ministr zemědělství Tom Vilsack uvedl: „Zemi nedědíme po našich předcích, půjčujeme si ji od vnoučat.“ Další informace jsou zde:

https://www.g20.org/on-september-17-18-florence-will-host-the-g20-agriculture-ministers-meeting.html

https://www.usda.gov/media/transcripts-speeches/2021/09/16/agriculture-secretary-tom-vilsacks-remarks-g-20-open-forum

https://www.tellerreport.com/news/2021-09-18-closing-of-the-g20-agriculture-ministers--meeting--achieving-food-security-in-multiple-dimensions.BJQ2QsRQ7t.html

 

 

 

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN