Úvodní stránka > Aktuality

Evropský parlament přijal sedmiletý unijní rozpočet. Též je souhlas s navýšením klimatických cílů EU

21.12.2020

Po dlouhých sporech okolo budoucího společného financování unie - Evropský parlament učinil závěrečný krok k tomu, aby EU v roce 2021 fungovala s řádným rozpočtem. Z fondů rozpočtu mohou členské země čerpat od ledna. Více na webu Euroskopu zde:

https://www.euroskop.cz/8955/36119/clanek/evropsky-parlament-schvalil-rozpocet-zelenou-ma-i-krizovy-fond/

Evropský parlament 16.12. schválil rozpočet Evropské unie na příštích sedm let, na jehož odblokování se minulý týden shodli lídři unijních zemí. Europoslanci podpořili také nařízení podmiňující čerpání peněz dodržováním principu právního státu, kvůli němuž rozpočet a s ním spojený krizový fond blokovalo Maďarsko s Polskem. Unie se tak vyhne rozpočtovému provizoriu. Zpráva z ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3242110-evropsky-parlament-prijal-sedmilety-unijni-rozpocet-cesko-bude-moci-cerpat-az-960

 

Ministři členských států EU na jednání Rady pro životní prostředí dne 17.12. potvrdili dohodu Evropské rady z minulého týdne o navýšení klimatického cíle EU do roku 2030 minimálně na 55 %. Shodli se také, že tento cíl bude prezentován jako příspěvek EU a jejích členských států k naplňování závazků Pařížské dohody. Rada jednala i o strategii EU pro udržitelnost chemických látek, schválila závěry k oběhovému hospodářství a k vazbě mezi digitalizací a životním prostředím. V rámci A-bodů byl bez diskuse schválen Víceletý finanční rámec EU 2021 – 2027. ČR na jednání zastupoval náměstek MŽP Vladislav Smrž. Zpráva z webu Ministerstva životního prostředí je v plném znění zde:

https://www.mzp.cz/cz/news_20201217-EU-posili-svuj-zavazek-z-Parizske-dohody-Do-roku-2030-snizi-emise-sklenikovych-plynu-alespon-o-55-

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN