Úvodní stránka > Aktuality

Evropští ministři jednali o Společné zemědělské politice po roce 2020 a společném postupu proti kůrovcové kalamitě

18.12.2018

Tisková zpráva – Ministři zemědělství EU vyhodnotili na Radě ministrů zemědělství a rybářství v Bruselu dosavadní pokrok ve vyjednávání společné zemědělské politiky a vyzvali ke společnému postupu při řešení kalamitní situace v lesích EU.

Ministři na dnešním jednání diskutovali o zprávě o pokroku ve vyjednávání budoucí podoby Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 předložené končícím rakouským předsednictvím a o prioritách pro následující pololetí, kdy Radu EU povede Rumunsko. „Z pohledu České republiky je zásadní, abychom pro SZP zajistili dostatečný rozpočet. Jeho úroveň musí odpovídat vysokým ambicím a nárokům kladeným na naše zemědělce,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Česká republika dále vyzvala k zachování silné vázané podpory a k dobrovolnosti v zastropování přímých plateb. „Během rumunského předsednictví nás čeká ještě hodně práce. Budeme si muset s ostatními členskými státy vyjasnit, koho vlastně považujeme za zemědělce. Podmínky, které si nastavíme, musí být realistické a splnitelné, ať už ze strany zemědělců nebo administrativy,“ upozornil náměstek Mlynář.

Evropští ministři dále jednali o společném postupu proti kalamitní situaci v evropských lesích. Náměstek Mlynář upozornil na důležitost koordinace jednotlivých činností ze strany Evropské komise. Dále vyzdvihl nutnost urychlení procesu notifikací pro nastavení efektivního řešení na národní úrovni.

S ohledem na aktuální průběh vyjednávání mezi Radou EU a Evropským parlamentem byl dnes na program jednání zařazena rovněž problematika nekalých obchodních praktik. Delegace byly informovány, že zatím nedošlo k dohodě ohledně konečné podoby návrhu legislativy. Nicméně rakouské předsednictví se rozhodlo pokračovat v jednání a pokusí se do konce roku dosáhnout kompromisu s Evropským parlamentem. Česká republika dlouhodobě usiluje o to, aby směrnice chránila dodavatele i odběratele, bez ohledu na jejich velikost.

 

 

Autor a kontakt:

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_evropsti-ministri-jednali-o-spolecne.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN