Úvodní stránka > Aktuality

Inflace v ČR zrychlila, ceny vyskočily o 4,9%. A bude hůř

11.10.2021

ČSÚ aktualizoval údaj o inflaci: Vyplývá z toho, že růst cen v ČR dál zrychluje, v září činila inflace 4,9 procenta. Cíl České národní banky překročila o téměř dva procentní body. Lze proto očekávat další zvyšování úrokových sazeb. Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/inflace-zrychlila-ceny-vyskocily-o-49-procenta-a-bude-jeste-hur-177498

 

Míra inflace v eurozóně pokračovala v září v růstu a dosáhla 3,4 procenta, což je nejvýše za posledních deset let. Ve svém rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. V srpnu činil růst cen v eurozóně 3 procenta. Inflace opět výrazně překročila dlouhodobý cíl Evropské centrální banky, který činí 2 procenta. Údaje za celou Evropskou unii úřad je zveřejní v polovině října. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3379028-inflace-v-eurozone-v-zari-pokracovala-v-rustu-muzou-za-predevsim-ceny-energii

 

Míra inflace ve Francii v září podle údajů harmonizovaných s výpočtem v EU meziročně zrychlila na 2,7 procenta. Oznámil to včera francouzský statistický úřad. Míra inflace v druhé největší ekonomice eurozóny (po Německu) je tak nejvyšší za deset let, podobně jako v celé eurozóně (země EU platící eurem).  Další informace jsou zde:

https://www.euroskop.cz/8953/37771/clanek/mira-inflace-ve-francii-v-zari-vystoupila-na-desetilete-maximum/

 

Guvernér ČNB Jiří Rusnok mj. ke zvýšení úrokových sazeb a inflace uvedl: „Pokud se ekonomika vrací k víceméně normálnímu výkonu, není důvod držet sazby tak nízko. To by přispívalo spíš k růstu nerovnováhy. Navíc když k tomu přičteme ten mimořádný inflační výhled, který v takovém rozsahu donedávna nikdo neočekával, tak musíme reagovat.“ Další informace jsou zde:

https://plus.rozhlas.cz/guverner-cnb-rusnok-proinflacni-rizika-jsou-velmi-silna-a-zrejme-budou-bohuzel-8588056

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN