Úvodní stránka > Aktuality

Jízda zručnosti a zemědělská olympiáda 2016

29.11.2016

25. 11. 2016

Tisková zpráva 

České Budějovice - V rámci tradičního veletrhu Vzdělání a řemeslo na českobudějovickém výstavišti Zemědělský svaz ČR opět zorganizoval soutěže jízdu zručnosti traktorem s vlekem a zemědělskou olympiádu. Obou akcí se letos zúčastnilo šedesát studentů z dvaceti středních odborných škol a učilišť z pěti krajů České republiky. Hmotné dary do soutěží věnovaly společnosti Strom Praha a.s., Kverneland Group Czech, Agrall s.r.o., Agromachinery a Zemědělský týdeník.

 

5. ročník jízdy zručnosti traktorem s vlekem a 4. ročník zemědělské olympiády pro studenty středních zemědělských škol a učilišť se uskutečnila v rámci již 22. ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích, a to v pátek 25. listopadu. Veletrh je nejširší přehlídkou středních škol, učilišť, VOŠ a dalších typů škol v celé České republice, který aktivně oslovuje odbornou veřejnost, žáky, studenty i rodiče. V rámci jednotlivých expozic mohou žáci a rodiče získat informace o náplni studia nebo se zeptat studentů na jejich osobní zkušenosti.

Na Jízdu zručnosti traktorem s vlekem se přihlásilo 27 studentů ze 16 středních škol a učilišť. Jízdu pomohlo zorganizovat opět SOU Blatná, jež zapůjčilo a postavilo překážky. Traktor značky Proxima 80 Zetor s vlekem v letošním roce zapůjčila společnost Agrozet, a. s. Na studenty tak čekala trasa s různými záludnostmi, jako zastavení na přesnost či couvání do garáže, kde se za zbrklost a nepřesnost platilo trestnými body, čili v jízdě tak nerozhodoval pouze rychlý čas. Na průběh jízdy pečlivě dohlíželi rozhodčí - pracovníci zemědělských podniků z okolí Českých Budějovic (Jindřich Čapek ze ZOD Blata, Tomáš Pavlásek z Agrodružstva Dolní Bukovsko, Ing. Petr Srb a Tomáš Paul ze soukromé farmy Petra Srba v Hospozíně a Vladimír Pícha ze Zemědělství žije!), kteří spravedlivě hodnotili jízdu každého mladého traktoristy.

Vítězem 5. ročníku Jízdy zručnosti traktorem s vlekem se stal Radek Mezlík ze SPŠ Třebíč, na 2. místě skončil Zdeněk Randák ze SOŠ a SOU Sušice a na 3. místě skončil David Vituj ze SZeŠ Písek. Nutno podotknout, že na bramborovém 4. místě skončil Ondřej Šimek z VOŠ a SZeŠ Benešov, jež měl čas horší pouze o 0,02 sec.

 

Na zemědělskou olympiádu dorazilo 23 studentů z 12 středních škol. Jak je již tradicí, s organizací soutěže napomáhá Zemědělská fakulta Jihočeské university, konkrétně katedra zootechnických věd.

Soutěž studenti odstartovali znalostním testem o dvaceti otázkách věnovaných všeobecnému zemědělství, rostlinné i živočišné výrobě a mechanizaci. Pak již následovalo poznávání kolekcí plodin, semen, plemen hospodářských zvířat a částí zemědělských strojů. Letošní ročník doplnil odhad hmotnosti řepy také tipování váhy králíka. Pak již následovala trojice testování manuální zručnosti v podobě skládání anglické uzdečky na koně, nakládání slámy na kolečko a slalom mezi kužely či dojení na čas na umělém vemeni.

První místo nakonec vybojoval Josef Vrchota z VPŠ a SZeŠ Benešov s 84,5 body. Druhé místo obsadila Hedvika Tuháčková z VOŠ a SOŠ Březnice. O třetím místě, kde došlo ke shodě v počtu bodů, nakonec rozhodla teoretická znalost. Před SŠ zemědělskou a potravinářskou Klatovy se nakonec umístila o pouhé dva body SZeŠ Písek a studentka Lucie Ondřichová.

 

Ing. Jana Sixtová a Ing. Soňa Jelínková

 

Fotografie ze soutěže zde

 

 

 

Přílohy
jizda-zrucnosti-a-zemedelska-olympiada.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN