Úvodní stránka > Aktuality

Jižní Evropu zasáhne vlna veder, teploty se zvýší až k 50 stupňům

30.7.2021

Jižní Evropu čeká v nadcházejících dnech vlna extrémních veder. Teploty se budou šplhat až k 50 stupňům Celsia, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu (DWD). Doslova brutální vedra zasáhnou celou jižní Itálii, především Sicílii a Sardinii, Řecko, Albánii, Makedonii, Bulharsko, Rumunsko a Turecko. Má to trvat cca jeden týden. Zdroj:

https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/jizni-evropu-zasahnou-vedra-teploty-se-vysplhaji-az-k-50-stupnum-40367599

 

Kvůli vrcholící vlně veder a ve snaze zajistit bezpečnost turistů omezily řecké úřady otevírací dobu Akropole a dalších památek. Teploty v Aténách dosáhly 42 stupňů. Podle řeckých meteorologů jsou vedra nejsilnější za více než třicet let. Extrémně teplé počasí sužuje také Itálii a Turecko a působí požáry. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3349638-v-recku-vrcholi-vlna-veder-pamatky-omezuji-oteviraci-dobu

 

I jinde je letos neovyklé teplo:
Severovýchodně od kanadského Vancouveru vystoupala 28. června rtuť teploměru na 47,9 stupně Celsia. Rekordní teploty naměřili také ve městech Portland a Seattle na americkém severozápadě:
Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s vlnou vysokých teplot. Kanadská meteorologická služba 29. června naměřila nový teplotní rekord - v obci Lytton 49,5 stupně Celsia. Zpráva Českého rozhlasu je v plném znění zde:
Severní Amerika má za sebou nejteplejší červen, jaký byl kdy zaznamenán. Výrazně k němu přispěly extrémní teploty, které zasáhly Kanadu a západní části USA. Zdroj:
V USA v Kalifornii 9. července naměřili pravděpodobně nejvyšší teplotu na světě (54,5 stupňů C):

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN