Úvodní stránka > Aktuality

Jsme připraveni na plynulé zásobování potravinami

16.3.2020

Zemědělci a potravináři jsou schopni plynule zásobovat obyvatelstvo potravinami. Na tiskové konferenci to dnes řekli předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
Podle bleskového průzkumu Zemědělského svazu ČR pouze 5 zemědělských podniků řeší umístění pracovníka do karantény po jeho cestě do zahraničí a v žádném zemědělském podniku nebyla dosud u žádného zaměstnance zjištěna infekce COVID-19. „Zemědělci v současné době řeší zajištění ochranných pomůcek, aby zabezpečili chod provozů, ve kterých nelze přerušit činnost, jako je třeba péče o hospodářská zvířata,“ řekl Martin Pýcha. Z toho důvodu Zemědělský svaz ČR zprovozňuje na svých webových stránkách aplikaci, ve které mohou zemědělci hlásit požadavek na zajištění ochranných roušek, respirátorů, desinfekce a dalších ochranných pomůcek. V této aplikaci zemědělci naleznou i aktuální informace a návrh bezpečnostních opatření.
Podle Dany Večeřové je potravin v České republice dostatek a varovala před vytvářením nadměrného množství zásob. Všichni výrobci potravin mají vypracovány krizové plány a případná omezení jsou okamžitě nahrazována z jiných zdrojů. „Nerada bych se dočkala toho, že po odeznění paniky budeme v popelnicích nacházet velké množství potravin,“ prohlásila.
Zatím mezi zemědělci a potravináři nejsou signály, že by se výrazně zvýšil počet zaměstnanců, kteří jsou v karanténě nebo musejí zůstat doma z důvodu ošetřování člena rodiny. Tato možnost ale může nastat. Z toho důvodu Martin Pýcha i Dana Večeřová vyzvali studenty i další obyvatele, aby se v místě svého bydliště zajímali o možnost brigády v zemědělských, potravinářských či obchodních provozech.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN