Úvodní stránka > Aktuality

K chaosu na obilním trhu

6.6.2023

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/eu-financne-podpori-farmare-v-zemich-ktere-sousedi-s-ukrajinou-cr-chce-penize-take-komise-je-proti/

Situace se stává nepřehlednou a přijatelné řešení stále není na stole: K hlavním tématům Rady ministrů zemědělství EU v Bruselu (dne 30.5.) patřila situace na zemědělských trzích. V souvislosti s pokračující válkou se státy shodují na nutnosti poskytnout zemědělskou podporu i ostatním zemím EU, nikoli jen těm, které bezprostředně sousedí s Ukrajinou. Diskuze o situaci na trzích v EU a na Ukrajině se zúčastnil také ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Českou republiku na Radě zastupoval nikoliv ministr Nekula, ale náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Zdroj:

https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_invaze-na-ukrajinu-ovlivnuje-trhy-v-rade.html

Slovenská zemědělská a potravinářská komora 30. května vyvěsila překlad dopisu evropských nevládních organizací (včetně ZS ČR) ministrům zemědělství před jednáním jejich Rady, na které ministři budou jednat o dovozech ukrajinských komodit na území EU. V dopise se mj. uvádí, že zásoby obilí a olejnin jsou na 150% úrovně obvyklé v tomto období. Když nepodniknete žádné kroky, nastane patová situace. Zdůrazňujeme naši podporu Ukrajině, ale nesmí to ohrozit životaschopnost a konkurenceschopnost zemědělsví v EU ani to nesmí vést k jejich likvidaci. Zdroj:

https://www.sppk.sk/clanok/4867

Evropská rada 25. května potvrdila rozšíření volného obchodu mezi EU a Ukrajinou, tudíž zemědělci musejí počítat s tlakem na ceny svých produktů. Nařízení platí do konce června 2024. Pro Ukrajinu to znamená pozastavení cel a kvót na její dovoz do EU. Jak uvedla Evropská rada, EU chce Ukrajině pomoci udržet její ekonomiku v chodu. Např. Sdružení pro zemědělství spojuje Bavorsko - má obavy. V tiskové zprávě uvedlo otázku na rovnováhu mezi solidaritou s Ukrajinou a odpovědností vůči vlastnímu lidu a zemědělcům. Sdružení poukázalo na nerovné standardy a upozornilo na to, co je předmětem jejich kritiky - že zde probíhají dovozy, přičemž regionální výroba a domácí zemědělství je oslabováno. Zdroj:

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/freihandel-ukraine-verlaengert-druck-getreidepreise-bleibt-607276

Zemědělský komisař Janusz Wojciechowski po bruselské květnové demonstraci zemědělců mimo jiné upozornil na to, že političtí představitelé ČR nepožádali o peníze pro zemědělce z krizové rezervy, a tak se s pomocí do ČR příliš nepočítá. Přitom je možné, že problémy s odbytem obilí a řepky se mohou ještě více vyhrotit a přejít i do roku 2024. Europoslanci 9. května 2023 o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Většinou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Zdroj:

https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/pozastaveni-dovoznich-cel-na-ukrajinske-potraviny-se-prodlouzi-o-dalsi-rok/

Také slovenská verze Euractivu upozorňuje na to, tato pomoc, která se bude některým členským zemím vyplácet, je nízká. A také na to, že ne všechny země střední a východní Evropy kompenzace dostanou a že zemědělci jsou nespokojeni. Zdroj:

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/pomoc-pre-slovenskych-farmarov-stoji-kym-madarsko-zrusi-svoj-zakaz/

Na vzniklých deformacích trhů s obilím a řepkou (a to zvláště v Evropě) nejvíce profitují obchodníci/překupníci/spekulanti. Paradoxní je, že ukrajinští zemědělci také dostávají nízké ceny a bohatne někdo jiný. Několik stovek zemědělců z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska i z Litvy 23. května v Bruselu demonstrovalo proti bezcelním vývozům zemědělských komodit z Ukrajiny. "Ceny padají extrémně dolů. Padá nám cena mléka, zvyšují se nám náklady. Máme obilí vyrobené za extrémní náklady z minulého roku. A ta situace je dlouhodobě neudržitelná," uvedl Jakub Fukal ze Zemědělského družstva Kožichovice. Zemědělci na bruselské demonstraci připomínali, že ne všechny země střední a východní Evropy postižené ukrajinskými dovozy míní EK odškodnit. Uvádí se, že balíček pomoci pro země postižené liberalizací ukrajinského agrárního zahraničního obchodu je ale z hlediska peněz slabý a že hodně peněz je určeno Polsku. V SRN se celkově vysoká pomoc do polského zemědělství stala předmětem kritiky - v Polsku je před volbami a zemědělský komisař pocházející z Polska si možná vylepšuje svoji pravděpodobnost zvolení. Krom toho se uvádí, že hlasy volající po jeho odvolání z pozice komisaře pro zemědělství sílí. Zdroje:

https://www.euractiv.fr/section/agriculture-alimentation/news/interdiction-des-importations-ukrainiennes-la-reticence-de-la-hongrie-retarde-laide-de-lue/

https://www.agrarheute.com/politik/4-milliarden-eu-agrarkommissar-ueberschuettet-polens-landwirte-geld-607135

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/505950-zemedelci-protestovali-v-bruselu-duvodem-je-bezcelni-dovoz-zbozi-z-ukrajiny?campaignsrc=tn_clipboard

Velké a ekonomicky nejsilnější členské země EU (Německo a Francie) se zlobí na Evropskou komisi za to, že bez konzultace s nimi jen o své vůli z hlediska agrárního ukrajinského exportu rozdělila vnitřní trh EU. Kritiku postupu Komise zastává i 13 ministrů zemědělství ze zemí unie. Tito zaslali komisařům EK  pro zemědělství a pro obchod vytýkací dopis a vyjádřili znepokojení nad tím, že je Komise zcela opomenula a nevyjednávala s nimi. Upozornili, že sama Komise zakládá nerovnováhu v členských zemích. Je otázka, jaký bude další postup Maďarska, které doposud, na rozdíl od jiných zemí (Polsko, Bulharsko, Slovensko) nezrušilo svá národní omezení proti ukrajinským agrárním produktům. Zdroj:

https://www.agrarheute.com/politik/riesenkrach-bruessel-um-agrarimporte-ukraine-606927

MVDr. Prof. Jozef Bíreš, nový slovenský ministr zemědělství v pondělí 15. května, v den svého uvedení do funkce, uvedl, že před blížící se sklizní považuje za potřebné najít řešení pro slovenské pěstitele obilí majících na skladech obilí z loňské sklizně. Zdroj:

https://www.teraz.sk/ekonomika/agrorezort-musi-podla-biresa-s-eu-r/714388-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsEkonomika

Evropský parlament 10. května jednal o Green Dealu a strategii Z farmy na vidličku F2F. Bylo nápadné, že evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski se toho neúčastnil a přišel až odpoledne, kdy se v EP jednalo o obilí. Europoslanec, předseda zemědělského výboru Evropského parlamentu a německý politik křesťanské CDU Norbert Lins dopolední nepřítomnost komisaře podrobil kritice. Kritiků volajících po odstoupení zemědělského komisaře je vícero. Např. jde o to, že se více zajímá o svoji polskou volební kampaň než o SZP EU. Andrzej Halicki z polské opoziční strany Občanská platforma novinářům řekl: "Nikde není. Vždy je nepřítomen. Musí odstoupit". Také polští zemědělci se zlobí mj. kvůli tomu, že jejich ceny obilí v důsledku bezcelních dovozů ukrajinského obilí dále klesají. Zdroj:

https://www.agrarheute.com/politik/war-wojciechowski-agrarkommissar-schwaenzt-agrardebatte-ep-606727

Europoslanci 9. května o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Většinou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Např. europoslanec Robert Hajšel upozornil: "Keď EÚ pomáha Ukrajine získavať odbyt jej agroproduktov, nemôže tým ohrozovať pozície vlastných poľnohospodárov. Preto je nevyhnutné, aby sme popri ďalšom predlžovaní bezcolného dovozu chránili aj našich farmárov, ktorí cenám ukrajinského obilia nedokážu konkurovať". Zdroje:

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/europoslanci-schvalili-pozastavenie-ciel-na-ukrajinske-agrokomodity-o-dalsi-rok/

https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/pozastaveni-dovoznich-cel-na-ukrajinske-potraviny-se-prodlouzi-o-dalsi-rok/

Redaktor Agrarheute Dr. Zinke na začátku 19. týdne napsal, že trhy s obilím zůstávají extrémně nervózní a v nejistotě. Vysoké zásoby ze starých sklizní jsou mj. v SRN, Francii (ekonomicky nejsilnější země) i ve střední a východní Evropě. Konstatuje, že prodávat obilí za přijatelné ceny je stále obtížnější a nejistota mezi zemědělci, obchodníky a tržními analytiky je velmi vysoká. Na evropském trhu před blížícími se novými sklizněmi přetrvává přetlak nabídky. Zdroj:

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-voll-risiko-maerkte-extrem-nervoes-606577

To, že je dočasně zakázán mj. ukrajinský vývoz pšenice, kukuřice, řepky do některých zemí - nepovede ke zlepšení situace. Např. to podrobil kritice europoslanec, předseda zemědělského výboru Evropského parlamentu a německý politik křesťanské CDU Norbert Lins, který uvedl: "Problém se nevyřeší, jen se v rámci EU posune dál". Zdroj:

https://www.proplanta.de/agrar-nachrichten/agrarpolitik/eu-kommission-schraenkt-ukrainische-agrar-importe-einen-monat-ein_article1683180318.html

Kontrolní test potvrdil výskyt pesticidu v ukrajinském obilí: Před poslanci parlamentního výboru pro zemědělství a životní prostředí to v úterý 2. května uvedl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan. Kontrolní analýzu nechalo Slovensko udělat v laboratoři Evropské unie, když provozovatel mlýnu předtím do médií údajně řekl, že na základě jeho testů ukrajinské obilí předpisům vyhovuje. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/psenice-obili-ukrajina-slovensko-test-pesticidy_2305021303_gut

Tisková agentura Slovenské republiky k pesticidům v ukrajinském obilí uvedla:

https://www.teraz.sk/ekonomika/vlcan-aj-v-tretej-vzorke-ukrajinskeho/711469-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BArticle%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

Omezení ukrajinského exportu obilí do EU je zásadně nepřijatelné. Uvedlo to na počátku května ukrajinské ministerstvo zahraničí v nótě zaslané diplomatům EU a Polska. Ve slovenské televizi TA3 mj. uvedli čísla o dubnovém zvýšení ukrajinského exportu obilí zde:

https://www.ta3.com/clanok/265141/ukrajina-zvysila-export-v-aprili-vyviezla-viac-ako-tri-miliony-ton-obilia

https://www.ta3.com/clanok/264997/akekovek-obmedzenie-dovozu-obilia-do-europskej-unie-je-neprijatene-tvrdi-ukrajina

V televizi TA3 upozornili, že výpadky na příjmech zemědělců mohou být vyšší, než jaké Evropská komise připravuje kompenzace. Zdroj:

https://www.ta3.com/clanok/264776/ukrajinske-obilie-by-mohla-vykupovat-europska-unia-povedal-vlcan-v-luxemburgu

Jde o to, že na skladech v řadě zemí EU leží milióny tun obilí, které nelze prodat za přijatelné ceny a k tomu se blíží další sklizeň (předvídají se dobré sklizně). Čas rychle běží a přijatelné řešení stále není na stole. Světový trh je pod tlakem. Obilním trhem se mimo jiné zabývala Rada ministrů zemědělství EU, která se sešla 25. dubna v Lucembursku. Ministerstvo zemědělství informovalo, že  "Evropská komise v reakci na zvýšený dovoz obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny poskytne pěti nejvíce postiženým zemím peníze z tzv. zemědělské rezervy. Analyzuje také možnost poskytnutí peněz pro další státy. Českou republiku zastupoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ministr Nekula o tématu dovozů z Ukrajiny jednal i s komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Kvůli složité situaci s dovozy z Ukrajiny některé státy jednostranně zakázaly import některých komodit na své území. Česká republika zatím nemá v úmyslu se k tomuto zákazu připojit a prosazuje, aby Evropská unie postupovala jednotně. Situace s dovozy potravin v členských státech sousedících s Ukrajinou, ale i v ČR, je velmi komplikovaná". Tisková zpráva MZe je v plném znění zde:

https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_ministr-nekula-je-treba-zvazit-vyuziti.html

Ministrovi zemědělství Maďarska jde o to, aby maďarští zemědělci mohli v klidu sklízet a skladovat úrodu. Zdroj:

https://www.devdiscourse.com/article/headlines/2429139-hungary-wants-ukrainian-grain-ban-until-end-2023-minister-says

Ministr zemědělství Finska upozornil, že dovozní omezení zavedená některými zeměmi mj. kvůli vyšší ochraně svých zemědělců zpochybňují jednotu EU. I jiné země (včetně ČR) se vyslovily pro jednotné řešení. Zdroj:

https://www.proplanta.de/agrar-nachrichten/agrarpolitik/finnland-importstopp-fuer-ukrainisches-getreide-nutzt-russland_article1682478353.html

V SRN se odhaduje, že ze staré sklizně přejde 10-20%. V jiných zemích se odhaduje víc. Mluvčí maďarské vlády k tomu, že ukrajinské obilí zaplavuje Evropu, uvedl - "hlavně v Německu a v Nizozemí ho skupují za polovinu obvyklé ceny". Zdroje:

https://www.proplanta.de/agrar-nachrichten/agrarpolitik/von-der-leyen-plant-schutzmassnahmen-wegen-ukraine-getreide_article1681941831.html

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-fallen-2-jahrestief-globalpolitik-macht-preis-606066

I na obilním trhu se snaží vydělávat spekulanti. Jde o to nedávat prostor spekulantům - uvedl mimo jiné ve vyjádření pro slovenskou televizi TA3 dnes již bývalý ministr zemědělství Samuel Vičan. Zdroj:

https://www.ta3.com/clanok/264367/slovensko-o-ukrajinskom-obili-rokuje-na-europskej-urovni-obmedzenia-z-nasej-strany-platia

Není důvod, aby ČR zakazovala dovoz obilí, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, uvedl 20. dubna ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Kontroly českých dozorových úřadů u obilí z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Součástí článku na webu České televize je i delší videorozhovor s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3580251-cesko-dovoz-ukrajinskych-produktu-nezakaze-neni-duvod-oznamil-nekula

Rozhovor s předsedou Zemědělského svazu na Radiožurnálu:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/predseda-zemedelskeho-svazu-ukrajinskym-zemedelcum-je-treba-pomahat-ne-ale-za-8975979

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/valka-obili-psenice-ukrajina-zemedelsky-svaz-pycha-rozhovor_2304200010_afo

Většina zemí Visegrádské čtyřky zakázala dovozy ukrajinského obilí (vyjma ČR), aby se tak bránila proti deformacím trhů kvůli velmi levným ukrajinským výrobkům. 17. dubna Slovensko dočasně zakázalo dovoz ukrajinského obilí (nejen). Důvod: obilí patří k hlavním komoditám; nízkým dovozním cenám ukrajinského obilí slovenští zemědělci nedokáží konkurovat a mohli by se časem dostat do existenčních problémů. Zákaz pro dovoz ukrajinského obilí na Slovensku platí od 19. dubna (SR nadále zůstává tranzitní zemí). V polovině dubna dovozy zakázalo Polsko i Maďarsko. Ceny obilí v Polsku kvůli laciným dovozům značně klesly a polský ministr zemědělství odstoupil. Zdroje:

https://www.ta3.com/clanok/264022/potvrdene-ukrajinske-obilie-sa-na-slovensko-docasne-nebude-dovazat

https://www.ta3.com/clanok/264034/vlada-schvalila-zakaz-dovozu-aj-dalsich-potravin-z-ukrajiny-zoznam-nie-je-kratky

https://www.ta3.com/clanok/264130/na-slovensku-zacne-platit-zakaz-dovozu-ukrajinskych-surovin-tranzitnou-krajinou-zostavame

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/polen-ungarn-stoppen-getreideimport-ukraine-605787

Evropská unie chtěla pomoci ukrajinské ekonomice a bránit potravinové krizi. Zrušila proto cla a povolila Ukrajině vyvážet obilí přes své území. Kolik obilí z Ukrajiny se přes unijní státy opravdu dostalo např. do Afriky a na Blízký východ, EU neví. Levné obilí namísto např. Afriky často skončí v zemích EU. To vadí zemědělcům, kteří pak nemohou prodat to své. Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-transport-ukrajinskeho-obili-zpusobuje-v-evrope-zmatek-neni-jasne-komu-pomaha-40428863

19. dubna mluvčí Komise uvedl, že Evropská komise připravuje kompenzace v celkové hodnotě 100 milionů EUR (2,3 mld. Kč) pro zemědělce z vybraných zemí. Plánuje také opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh. Brusel přitom doposud restrikce dovozu obilí kritizoval a jednostranné kroky některých členských zemí označil za nepřijatelné. Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/evropska-komise-kompenzace-pro-zemedelce-zakaz-dovozu-obili-ukrajina-bulharsko_2304191445_ava

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3580127-evropska-komise-chysta-kvuli-ukrajinskemu-obili-kompenzace-pro-zemedelce-za-sto-milionu

V důsledku převisu nabídky nad poptávkou exportní ceny zpravidla klesají: 7. června exportní cena u potravinářské pšenice třídy 1 z francouzského přístavu Rouen činila 246 USD/t a exportní cena měkké pšenice SRW z USA 247 USD/t (po přepočtu cena okolo 5 400 Kč/t). Graf je v příloze. Zdroj:

https://www.igc.int/en/markets/marketinfo-prices.aspx

 

Přílohy
export-cena-psenice-fr-usa-7-6.xlsx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN