Úvodní stránka > Aktuality

K uvolňování opatření v ČR

24.4.2020

Lidé, kteří přijedou od pondělí 27. dubna do ČR, mohou mít šanci vyhnout se karanténě, pokud se prokážou negativním testem na koronavirus starým maximálně čtyři dni. O usnesení vlády informovalo v pátek ministerstvo vnitra. V pátek opět zasedl Ústřední krizový štáb v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Na následné tiskové konferenci by se měl ministr vyjádřit k podmínkám, za jakých se může vycestovat za hranice. Více zde:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jedna-ustredni-krizovy-stab-cekame-na-tiskovou-konferenci-40321700

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pres-hranice-bud-s-testem-nebo-do-karanteny-40321718

https://www.mvcr.cz/clanek/lide-s-maximalne-ctyri-dny-starym-negativnim-testem-na-koronavirus-nemuseji-pri-navratu-do-ceska-do-karanteny.aspx

 

Ale premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že uvolnění režimu na hranicích, které ve čtvrtek kabinet schválil, je pouze „teorií”, neboť lidé se nikam stejně nedostanou, neboť mezinárodní doprava je citelně omezena a jednotlivé země mají na hranicích svá opatření. Více zde:

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/cestovani-je-pouze-teorie-nikam-vas-nepusti-tvrdi-babis-4032172

 

Ač kabinet ve čtvrtek večer zrušil velkou část zákazů, které vyhlásil v souvislosti s koronavirem, některá opatření stále platí. Řekl to v České televizi náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Týká se to například používání roušek nebo dezinfekce. Další informace z Novinek.cz jsou zde:

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/rousky-budeme-nosit-nejmene-do-konce-cervna-rekl-prymula-40321670

 

Epidemiologická situace v ČR se vyvíjí natolik uspokojivě, že vláda mohla posunout blíže termíny otevírání obchodů a dalších provozů - není to ale definitivní. Pokud se zdravotní situace zhorší, dojde znovu na zpřísňování, řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Rozhovor Novinek.cz s ministrem je v plném znění zde:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/havlicek-ekonomiku-musime-spustit-zdravi-to-dovoluje-40321666


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN