Úvodní stránka > Aktuality

Klub zemědělských manažerek

19.1.2023

V úterý 17. ledna 2023 proběhlo úvodní jednání Klubu zemědělských manažerek. Přestože se často může zdát, že zemědělství je doménou mužů, při zkoumavějším pohledu zjistíme, že to rozhodně není pravda. Ženy pracují jako ekonomky, zootechničky, agronomky (v oboru agronom studují převážně dívky) a nechybí mezi nimi ani předsedkyně představenstva, které firmy řídí. Mnoho žen se pohybuje napříč celou vertikálou managementu zemědělství. A přestože v Evropě existují různé platformy pro kooperaci žen v zemědělství, v ČR jsme něco podobného postrádali. Zemědělský svaz se to rozhodl změnit, a proto založil Klub, který má umožnit ženám v zemědělství se napřímo propojit.

Předseda Svazu Martin Pýcha představil na úvodním setkání svazovou vizi a pak už nechal prvních šest členek Klubu diskutovat o tom, co ony od očekávají, jakým směrem by se měl Klub vydat a jakým tématům se věnovat. Ukázalo se, že zemědělské manažerky mají rozhodně co říct a celkem snadno našly společnou řeč. Jsou mezi nimi předsedkyně i členky představenstev, majitelka farmy i ženy ze středního managementu. V Klubu by se chtěly zaměřit nejen na sdílení zkušeností mezi sebou, návštěvy podniků a sebevzdělávání, ale také například na větší komunikaci se zemědělskými školami, reprezentaci na českých i zahraničních konferencích a v médiích a také spolupráci s obdobnými platformami na evropské úrovni. Vykrystalizovala i témata týkající se mimo jiné také aplikace evropských předpisů, jako například směrnice upravující rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, genderové otázky v souvislosti se výkonem povolání a mnoho dalšího.

Věříme, že počet členek se v krátkém čase dostatečně rozroste. Je totiž zřejmé, že zemědělské manažerky mají co říct a jsou přínosem pro české zemědělství. Pokud se chcete přidat, obraťte se na tajemnici Klubu Kateřinu Tylšarovou (tylsarova@zscr.cz).

Přílohy
img-20230117-wa0002.jpg


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN