Úvodní stránka > Aktuality

MF: Rozhovor s ministryní Alenou Schillerovou o ekonomických opatřeních kvůli koronaviru

24.3.2020

Rozhovor s Alenou Schillerovu, ministryní financí:
Zdroj: ČT 24 | 20.3.2020 | 20:00 | Pořad: 90' ČT24

reportérka
--------------------
Paní ministryně, říkala jste, že kvůli koronaviru určitě vyšší schodek státního rozpočtu. Vy se chystáte tedy předložit ten zmíněný rozpočet se schodkem, o kolik bude víc? Bude podle vašeho předpokladu více než 100 miliard?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Já bych chtěla říct, že na tom intenzivně pracujeme. Je tu ještě celá řada neznámých. Nevíme přesně, kolik budou činit výdaje na kompenzace, jak dlouho budou trvat výpadky, zavření firem. Nejsem tedy schopna připravit klasický rozpočet, jak jste zvyklí, kde víte přesně kde, která kapitola, kolik má peněz. Budu určitě navyšovat schodek státního rozpočtu. Budu to dělat tím způsobem, že peníze dám do vládní rozpočtové rezervy a o každém výdaji bude rozhodovat vláda. Tak to navrhnu. Samozřejmě záleží na vládě, jak to schválí. Já bych chtěla ubezpečit občany, že jsme oproti jiným zemí Evropské unie ve výborné situaci z toho pohledu, že naše veřejné finance doposud byly pořád velmi zdravé. Měli jsme strašně nízké zadlužení naší země, máme v přebytku municipality, kraje, města, obce, zdravotní pojišťovny. Sociální pojištění bylo ještě donedávna v přebytku. Máme zdravý bankovní sektor. Takže ta výchozí pozice je dobrá, nicméně ty výdaje budou teď tak obrovské a propady také tak velké, že v tuto chvíli skutečně musím předložit novelu zákona o státním rozpočtu. Neřeknu vám teď přesné číslo, jaký bude schodek, protože pořád počítáme, ale bezesporu to bude více 100 miliard.

reportérka
--------------------
Kde předpokládáte, že budou v následujících týdnech ty výdaje nejvyšší? V jaké oblasti?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Vláda včera schválila, že všem firmám, které mají zaměstnance v karanténě a platí jim 60 % platu, budeme celou částku kompenzovat. Pak budeme poskytovat 80 % na platy u zaměstnanců firem, které musely zavřít z důvodu našeho vládního usnesení. Uzavřely hotely, restaurace, kavárny a další. Abychom udrželi zaměstnanost a nezačalo se nějakým způsobem dramaticky propouštět. Počítá se to sice z průměrného výdělku zaměstnance, ale on už pak těch 80 % nedaní, takže pro někoho to bude skoro 100 %. Když vezmete někoho, kdo má menší plat, počítá se mu to z průměru 80 % čistého, tak je to skoro 100 %. Takže to je velká pomoc. Samozřejmě v tuto chvíli my nejsme schopni říct, zda by se to opatření udělalo na 10 dnů, vláda se k němu poté vrátí a vyhodnotí ho. Takže zatím to platíme taky na tu dobu, co jsme uzavřeli tyto podnikatelské subjekty. Ale může se stát, že to prodloužíme. To jsou všechno věci, které jsou velmi neznámé v tom rozpočtu a velmi důležité. Proto budu provádět jakýsi hrubý odhad a ty peníze saturovat na vládní rozpočtové rezervy.

reportérka
--------------------
Máme spočítáno kolik v tuto chvíli s těmi opatřeními, která byla zavedená stojí vlastně státní rozpočet každý jeden den toho nouzového stavu?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Kompletně to spočítáno nemáme, protože samozřejmě nejde jenom o výdaje, ale jde i o propady v příjmech, které se zatím úplně neprojevily v tom plném slova smyslu. Pořád se nakupuje, pořád nám nějakým způsobem přichází DPH. Daně z příjmu jsme odložili v čase, tam dojde k nějakému časovému posunu. Ten propad tam bude určitě v desítkách miliard, o tom není pochyb. Ale zase nám rostou výdaje. Včera třeba mělo MPSV spočítáno opatření asi na 7,5 miliardy. Já si myslím, že to bude větší částka, že se bude bojovat aspoň kolem 10 miliard. To jsou věci, které do toho vstupují a které musíme posuzovat. Otázka je také třeba, do jaké míry jednotlivé kapitoly utratí různé svoje rozpočtové nároky, jak jim byly schváleny v rozpočtu. To všechno teď musíme schválit a jsme v naprosto bezprecedentní době, která tady zatím v podstatě v novodobé historii nebyla.

reportérka
--------------------
To opatření odkladů splátek pro lidi, kteří se dostanou do nějaké finanční tísně. Řekněte, proč vlastně ty banky ty lidi zapisují do registru dlužníků.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Vy mluvíte pravděpodobně o hypotékách, spotřebitelských úvěrech a vůbec úvěrech. Já jsem jednala včera, měla jsem telefonní konferenci se všemi zástupci velkých bank u nás. Budu mluvit i s panem guvernérem dnes a chci zase jednat s bankami. Samozřejmě předpokládám, že se zapojí pan vicepremiér Havlíček a pan premiér. Chceme se dohodnout s bankami na nějakém bankovním balíčku. To znamená na nějakých opatřeních, která by výrazně pomohla. Já jsem mluvila se zástupci bank a oni nemají zájem na tom posílat lidi do exekucí, posílat je do konkursu. Mají zájem na tom, aby svým klientům v této době pomohli. Případně třeba i tím odložením, ale je celá řada dalších opatření. A mě to zajímá, protože v gesci Ministerstva financí jsou hypotéky, jsou spotřebitelské úvěry. Takže musíme se propojit s vicepremiérem Havlíčkem a společně usilovat o nějaký bankovní balíček.

reportérka
--------------------
Takže je tady naděje, že by ti lidi nebyli ve finále zapisováni do registru.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
O tom jsme ještě nejednali, řešíme mnoho dalších věcí. Víte, že se dojedná ten COVID úvěr bezúplatně. Řešíme celou řadu opatření, takže toto téma ještě nebylo otevřeno. Ale já ho dnes na telefonní konferenci otevřu.

reportérka
--------------------
Když se ještě vrátíme k tomu tématu, kvůli kterému tu jsme dnes. To jsou ty dodávky těch ochranných pomůcek ať už z Číny, možná i od jiných států, jak zmiňoval ministr vnitra. Tak jaká je vlastně vaše účast na tom, co se týče finančních prostředků. Pan premiér zmínil, že ve finále by to měli být 3 miliardy. Tak co bude z ostatních resortů a co od vás?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Platí to státní rozpočet. Zatím se na tyto ochranné pomůcky poskytovaly peníze z vládní rozpočtové rezervy jak rezortu zdravotnictví, tak Ministerstvu vnitra. V tuto chvíli je v rozpočtové rezervě narozpočtováno 5 miliard. Počítám, že padnou celé na tyto prostředky. Samozřejmě počítám s tím, že bude schválena novela zákona o státním rozpočtu, že požádáme o legislativní nouzi a že na rozpočtu do vládní rozpočtové rezervy půjdou desítky miliard, které budou určeny jak na kompenzace, tak na případné potřeby těchto pomůcek.

reportérka
--------------------
Které daně podle vás budou tedy vypadávat kvůli těm opatřením spojených s koronavirem?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Ono se to vždycky projeví s nějakým zpožděním. Daně budou vypadávat v podstatě všechny. Co se týče daně z příjmu, tu jsme teď odložili a splatnost bude až 1. 7. Takto je to nastaveno. DPH zatím relativně jede, protože pořád běží obchody a pořád se poměrně hodně nakupuje. Ale ten propad, tak jak my ho počítáme a odhadujeme, se projeví na všech daní.

Zdroj:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2020/rozhovor-s-alenou-schillerovou-o-ekonomi-37957

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN