Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Milek na jednání zemí V4+ varoval před snížením financí na SZP

15.6.2018

TZ (13.6.) – Avizované snížení rozpočtu Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 o pět procent vůči současnému programovému období je pro ministra zemědělství Jiřího Milka velkým zklamáním. Uvedl to včera při jednání rozšířené skupiny zemí V4 v Maďarsku. Reálné dopady na úrovni jednotlivých členských států budou podle něj tvrdší a ohrozí plnění dohodnutých cílů.

„Například v České republice v rámci Programu rozvoje venkova jde o skutečné snížení rozpočtu zhruba o 16 procent. To značně omezí naše možnosti při plnění cílů budoucí Společné zemědělské politiky,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Sektor zemědělství v současnosti čelí stále většímu počtu nových výzev a cílů jako je ochrana životního prostředí nebo zmírnění dopadu změn klimatu. Snížení obálky na SZP proto nepovažuje ČR za krok správným směrem. Zajištění adekvátních finančních prostředků SZP by mělo být jedním z hlavních cílů při vyjednávání o budoucí podobě Víceletého finančního rámce.

Dalším ze základních prvků budoucí SZP mělo být poskytnutí maximální možné flexibility členským státům se zohledněním národních specifik a potřeb. „Stávající legislativní návrhy Evropské komise tomu ale neodpovídají, naopak některé nástroje, jako je například zastropování, zavádějí jako povinné. To jednoznačně odmítám,“ uvedl ministr Milek.

Zástupci zemí rozšířené Visegrádské skupiny v Maďarsku diskutovali také o situaci na komoditních trzích. V současnosti jsou v Evropě vysoké zásoby sušeného odtučněného mléka nakoupeného v době krize do intervenčních skladů.

„Odeslal jsem proto dopis eurokomisaři Philu Hoganovi, v němž požaduji, aby Evropská komise přijala strategii pro nakládání s naskladněným sušeným mlékem,“ řekl ministr Milek.

Složitá je po skončení výrobních kvót i situace na trhu s cukrem, jehož prodejní cena v posledních měsících výrazně klesla. S ohledem na specifickou produkci cukru, kdy se výroba koncentruje do zhruba čtyř měsíců v roce, dochází k nárazovému nahromadění cukru ve skladech. Podpora dlouhodobého skladování tak situaci neřeší, neboť by blokovala sklady pro další výrobní sezónu.

„Za schůdnější variantu řešení považujeme přímou finanční podporu sektoru cukru ze strany Komise. Důležité je udržet a navýšit dobrovolnou podporu vázanou na produkci pro citlivé sektory, včetně cukrové řepy,“ uvedl Jiří Milek.

Účastníci setkání zemí V4+ se věnovali i problematice afrického moru prasat či zemědělsko-potravinářskému výzkumu a tvorbě bioekonomických strategií.

Autor:

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_ministr-milek-na-jednani-zemi-v4-varoval.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN