Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Toman poděkoval zemědělcům za jejich poctivou práci, kterou ztěžuje extrémní počasí

23.8.2018

Tisková zpráva – Téměř 550 vystavovatelů z více než 20 zemí se účastní mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který dnes začal na Výstavišti v Českých Budějovicích. Jeho 45. ročník zahájil spolu s vedoucími představiteli České republiky ministr zemědělství Miroslav Toman. Největší tuzemská výstava zaměřená na zemědělství a venkov, která potrvá do 28. srpna, nese podtitul „100 let českého zemědělství“.

„Českobudějovický agrosalon považuji za jeden z nejvýznamnějších zemědělských veletrhů ve střední Evropě. Ostatně svědčí o tom i zájem vystavovatelů a návštěvníků, kterých každoročně přichází více než sto tisíc. Letos má podtitul 100 let českého zemědělství, proto bych rád především v souvislosti s tímto významným výročím poděkoval všem zemědělcům za jejich každodenní těžkou a poctivou práci, která nám všem přináší prospěch. Zvlášť v posledních letech, kdy jejich práci stále více ztěžuje extrémní počasí. Právě proto je jednou z mých priorit zadržování vody v krajině, řešení sucha a péče o půdu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Výstavu Země živitelka využije ministr Toman k různým jednáním se zástupci zemědělských organizací o aktuálních tématech jako je například sucho, Program rozvoje venkova, Společná zemědělská politika (SZP) či rozpočet. Zúčastní se jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR, stejně jako konference, kterou komora věnuje stavu vyjednávání reformy SZP po roce 2020. Vystoupí také na semináři pro žadatele k podmínkám pro 7. kolo příjmu žádostí z PRV.

„Hlavním cílem tohoto programu je například obnova, zachování a zlepšení různých oborů zemědělství například pomocí investic do zemědělských podniků, vzdělávacích akcí, obnovy lesních porostů a technologie pro lesní hospodářství. Celková alokace pro celé programové období je téměř 91 miliard korun,“ uvedl ministr zemědělství Toman.

Ve stánku Ministerstva zemědělství (MZe) o rozloze 100 m2 v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru živočišných komodit, Odboru rostlinných komodit, Odboru environmentálních podpor Programu rozvoje venkova, Oddělení ochrany půdy, Odboru bezpečnosti potravin i Odboru potravinářského. Na veletrhu se představují i organizace podřízené MZe, jako třeba Státní pozemkový úřad, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky a informací.

Zástupci těchto organizací budou poskytovat informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců. Děti i dospělí si mohou udělat vědomostní kvíz v poznávání osiva.

Svoje expozice má na výstavě Země živitelka Státní zemědělský intervenční fond, a to stánek Klasa, stánek Regionální potravina a stánek Ekologického zemědělství a biopotravin. Představí se také Celostátní síť pro venkov.

Dnes večer předá ministr Miroslav Toman „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2018“ a také „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2018“. (Seznam oceněných bude zítra ráno připojen jako příloha k tiskové zprávě na webu MZe)

V sobotu se uskuteční tradiční Národní dožínky. Na neděli připravil Odbor bezpečnosti potravin MZe na volnou plochu 117 Den zdraví, tedy akci pro rodiny s dětmi se soutěžní hrou „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“.

Autor:

Václav Tampír

vedoucí Tiskového oddělení Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_ministr-toman-podekoval-zemedelcum-za.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN