Úvodní stránka > Aktuality

Ministr zemědělství Toman: Situaci s koronavirem zemědělci a potravináři s vypětím všech sil prozatím ustáli, veřejnost by je měla podpořit

20.4.2020

isková zpráva – Více než měsíc trvající nouzový stav zemědělci a potravináři i přes řadu komplikací prozatím zvládají, s vypětím všech sil se jim daří zajistit většinu jarních prací na polích i plynulou výrobu potravin. S ohledem na rostoucí obavy ze sucha a možný nedostatek pracovníků v období sklizně však zemědělce nečeká snadná sezóna. Ministr zemědělství Miroslav Toman proto vybízí, aby lidé zemědělcům vyjádřili svoji podporu, a to především nákupem jejich výrobků.

„V posledních letech jsme si zvykli, že dostupnost potravin je samozřejmá, pořád ale platí, že potraviny nevznikají v obchodech, ale na poli a ve stájích. Je za tím každodenní práce našich zemědělců, kteří nemohou práci na měsíc přerušit a potom se k ní vrátit, zemědělství takto zkrátka nefunguje. Chci proto všem zemědělcům poděkovat, že i v době, kdy platí řada omezení, svoji práci dělají a že díky nim máme co jíst,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Stejné poděkování podle ministra patří i výrobcům potravin, kteří nejenže práci nepřerušili, ale kvůli zvýšené poptávce museli výrobu často navyšovat a pracovat i o víkendech.

Většinu jarních prací zatím zemědělci i přes problémy zvládají. Nedostatek sezónních pracovníků, kteří v minulých letech přijížděli ze zahraničí, částečně nahradili brigádníci z Česka, případně zahraniční pracovníci, kteří jinak pracují například v automobilovém průmyslu. Přesto může nastat problém s nedostatkem lidí při sklizňových pracích. V současnosti eviduje Ministerstvo zemědělství (MZe) poptávku po zhruba 5 500 sezónních pracovníků.

Vliv na produkci může mít v letošním roce také sucho, MZe již na začátku roku upozornilo, že v jarních a letních měsících mohou zcela vyschnout některé menší toky. Ideální není ani situace z pohledu zemědělského sucha, aktuální stav na území České republiky je dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) horší, než tomu bylo v polovině dubna v letech 2018 a 2019. Pokud by se nedostatek vody dále prohluboval, mělo by to dle ČHMÚ negativní dopad na zemědělskou výrobu.

„Zemědělce ohrožuje několik problémů najednou, kromě nedostatku pracovníků a hrozícího sucha jsou to také problémy s odbytem kvůli uzavřeným restauracím a jídelnám. Právě s odbytem jim ale může pomoci každý z nás, chtěl bych proto všechny vyzvat, aby při nákupu v obchodech dávali přednost tuzemským potravinám, nebo podpořili svého lokálního zemědělce nákupem přímo u něj na farmě,“ uvedl ministr Toman. Podle něj takto lidé nejlépe vyjádří podporu našim zemědělcům a současně mají záruku, že se k nim potraviny dostanou čerstvé.

Od dnešního dne mohou lidé znovu nakupovat potraviny i na farmářských trzích, od začátku vládních opatření přijatých v souvislosti s koronavirem je také umožněna výjimka na prodej tzv. ze dvora.

 

Autor a zdroj:

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2020_ministr-zemedelstvi-situaci-s.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN